gyermekeid jövője - adj nekik gyökereket és szárnyakat...

 

 

A gyermeked, mikor felnő, többnyire még nem képes saját maga finanszírozni a felmerülő költségeit. Sajnos a szülők többségének nem telik arra, hogy finanszírozni tudja gyermeke tovább tanulását és életkezdését. Ezért egyre több fiatal kezd már akár tizenéves korban dolgozni és sokan élnek a diákhitel lehetőségével. Ez utóbbit csak akkor javaslom, ha tényleg nincs más megoldás...

 

Milyen költségek merülhetnek fel ebben az időszakban? Albérlet vagy kollégium, tandíj, könyvek és jegyzetek, tanulmány utak, étkezés, közlekedés és szórakozás. Az induláshoz pedig jól jönne a saját autó és lakás is...

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

  • Eleve elutasítod, hisz Te már felnevelted, a többit oldja meg ő - nem lesz induló megtakarítása, marad a tanulás melletti munka vagy a diákhitel. Az utóbbi nem túl jó megoldás, a munkával alapvetően nincs baj, sőt. A tanulás melletti munka akkor jelent gondot, ha a felborul az egyensúly, mert másképp a legalapvetőbb dolgokra sem futja majd...
  • Azon az elven, hogy előbb ezt meg azt rendbeteszed vagy megvalósítod, majd utána jöhet a gyermekednek a megtakarítása, 10-12 éves korában kezded el - biztos, hogy ezt akarod? Tudástáramból letöltheted az összehasonlító táblázatot arról, hogy mi ennek a halogatásnak az ára...
  • Nem foglalkozol vele, mert úgysem olyan okos, hogy egyetemre menjen - és ha mégis? Mi van, ha neki megrögzötten az lesz a célja, hogy a világ legjobb orvosává váljon és meg is tesz mindent ennek érdekében, de nem lesz rá lehetősége, mert Te már 5 éves korában elvetted tőle...
  • Utána jársz mindennek, megismered az egyes termékeket és kiválasztod a számodra leginkább megfelelő(ke)t :) - egy jó tanácsadó ebben segít...

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

gyermekeknek való megtakarítások jellemzői

 

 

A biztosítók és más pénzintézetek kínálatában többféle megtakarítással is találkozhatunk, amik kíváló lehetőséget kínálnak a szükséges összeg összegyűjtésére. Érdemes részletesen átgondolnod, hogy mi az a segítség, amit szeretnél adni neki az induláshoz, hiszen ettől függ, hogy melyiket érdemes választanotok a gyermekeknek.

 

Kombinált életbiztosítások (UL és klasszikus)

 

Ennek a megoldásnak az elsődleges előnye, hogy életbiztosítással kombinált. Lehetsz benne Te a biztosított, ezáltal védelmet adsz szeretteidnek arra az esetre, ha Veled valami történne. Sajnos a lelki terheken nem tudunk enyhíteni, de így legalább az anyagi gondoktól megvéded őket, ezen legalább nem kell aggódniuk. Magadnak is védelmet biztosíthatsz vele arra az esetre, ha egy súlyos betegség vagy egy baleset keresztül húzná a számításaidat. Segíthet Neked fenntartani a minőségi élet lehetőségét és segíthet abban is, hogy a történtek ellenére meg tudd adni gyermekednek mindazt, amit szeretnél.

 

Szerepelhetnek benne biztosítottként több módozatnál is életed párja és a gyermekeid is. Ezzel komplex védelmet adhatsz családod számára váratlan baj esetére. Legyen az kicsi vagy nagy baj... Érdemes megnézned a kockázati életbiztosításokat és a balesetbiztosításokat összefoglaló oldalamat, hogy könnyebben tudj dönteni.

 

Elsősorban azt kell eldöntened, hogy mi a fontosabb a Számodra:

 

  • Elsősorban minél több pénzt szeretnél majd adni, vagyis magasabb hozamot szeretnél a befizetéseidre? Ez esetben a befektetési egységhez kötött (UL) életbiztosítást válaszd, főként, ha biztosítani szeretnéd a váratlan események fedezetét is. Arra viszont figyelj, hogy időben kezdd el, ugyanis ez a megoldás legalább 10-15 év távlatában ideális! A unit linked életbiztosításokkal külön oldalon részletesen foglalkozom, érdemes megnézned.
  • Amennyiben a hangsúlyt a biztonságra helyezed, akkor inkább a klasszikus életbiztosítások közül válassz. Ezek közül is a term-fix változat lehet az ideális megoldás. Ez ugyanis a tragédia bekövetkeztekor "csak" a haláleseti összeget fizeti ki, amivel enyhítheted az itt maradó szeretteid anyagi terheit. A díjat a továbbiakban a biztosító fizeti a futaidő végéig, így abban az időpontban és azt az összeget mindenképp megkapja gyermeked, amit Te eredetileg neki szántál. További részletes információkat a klasszikus életbiztosításokról szintén külön oldalon, valamint a Fogalomtárban találsz.

 

Lakástakarékpénztár és NOK

 

Abban az esetben ideális, ha elsősorban azt szeretnéd, hogy már életkezdéskor legyen saját lakása a gyermekeidnek. Hiszen szinte minden szülő azt szeretné, hogy ne legyen ezzel gondja gyermekének. Ráadásul ehhez több fajta állami támogatást is igénybe vehetsz.

 

A lakástakarékpénztári szerződéssel, amire 30% állami támogatás jár, előre gondoskodhatsz arról, hogy amikor eljön az ideje, már rendelkezésre álljon a szükséges összeg vagy legalább egy része. Persze emiatt nem mindegy, hogy mikor kezdesz bele, meg amiatt sem, hogy tényleg a legjobb megoldás legyen. Erről írtam blogomon is. A cikk címe: Kisgyermekednek lakástakarék? - biztos vagy benne?. Érdemes elolvasnod gondolat ébresztőként!

 

Amennyiben befektetőként gondolkodsz és ehhez kezdőtőkéd is van, akkor a NOK lehet a jó megoldás. Rövid időn belül akár 4,5M Ft állami támogatással megvásárolhatod az új építésű ingatlant gyermekedned, amelyet addig kiadhatsz. Így amíg neki ténylegesen szüksége lesz rá, bevételt termel Neked és ezzel befektetésed egy része meg is térül. Ezzel kapcsolatban is leírtam a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venned. Olvasd el Állami lottó vagy könnyebb lakáshoz jutás? című írásomat blogomon!

 

Emellett még, ha jogosult vagy rá, élhetsz a CSOK és az ÁFA visszatérítés lehetőségével, melyek szintén az állami támogatás további formái. Az ezeket összefoglaló, számokkal és példákkal színesített cikkemet itt olvashatod.

 

Természetesen oldalaimon minden részletes információt összegyűjtöttem Neked ahhoz, hogy segítselek a döntéshozatalban. A CSOK és ÁFA visszatérítés, a lakástakarékpénztár és a NOK jellemzőit és szabályait a szöveges linkekre kattintva nézheted meg. Tudástáramból pedig letöltheted a 4 LTP összehasonlító táblázatát, valamint a NOK törlesztő tábláját.

 

Egyéb megtakarítási és befektetési módok

 

Természetesen akármennyit is teszel el erre a célra, annak meg lesz a helye. Szinte az összes befektetési és megtakarítási módszert alkalmazhatod erre a célra is, ha a fentiek közül egyik sem szimpatikus. Általában a 3 leggyakoribb ezek közül:

 

 

  • Ingatlan vásárlás

  • Bankszámla + megtakarítási számla a gyermek nevére

  • Értékpapírszámla (befektetési jegyek, állampapírok)

 

 

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik megoldás lesz az ideális. Nem javaslom, hogy eleve elzárkózz bármelyiktől is, hiszen a gyermeked életéről, egészségéről és jövőjéről van szó! 

 

 

Egy rossz döntéssel ketté is törheted az életét. Azt a címet adtam, hogy adj neki gyökereket és szárnyakat. Mit jelent ez? Ha csak emiatt nem juthat el a megfelelő egyetemre (akár külföldre is), ha csak emiatt nem kaphat olyan magas színvonalú képzést vagy emiatt nem szerezhet gyakorlatot a legjobb mestereknél, akkor örökké magadat fogod hibáztatni. Sajnos ma már nagy mértékben meghatározzák egy gyermek életét és lehetőségeit az anyagiak. Ha időben kezded el, meg tudod neki teremteni a feltételeket egy jobb élethez!

 

A gyökereket a család, a szeretet, a neveltetés adja meg. A szárnyakat a képességei, a hozzáállása és a tudása. Ezeket pedig mind meghatározza az, hogy milyen iskolába járt. Igen még a képességeket és a hozzáállást is, nem csak a tudást...

Emellett nagyon sokféle megtakarítási mód van arra a pénzügyi piac kínálatában, hogy anyagi fedezetet biztosíts ehhez. Vannak nagyon jók és kevésbé jók is. Ezért érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned.

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze a különböző terméket és nézd meg melyik adja ár-érték arányban a legnagyobb biztonságot, figyelembe véve a szubjektív tényezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat. Ha nem találod a választ, írj nekem!

Kapcsolódó témakörök:

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

befektetések, megtakarítások

befektetések és megtakarítások

Anyagi függetlenséged nagyban függ attól, hogy vabbak-e olyan megtakarításaid és befektetéseid, amik pénzt termelnek Neked.

 

Kamatozó kincstárjegyek, értékpapírszámlák, befektetési alapok, TBSZ és unit linked életbiztosítások? Melyiket mi jellemzi és mire jó? Itt megtalálod a választ a kérdéseidre, segítek eligazodni köztük.

álmai otthona

lakáshitel és LTP

Nekünk magyaroknak jellemzően a legfőbb tulajdonunk az ingatlanunk. Hogyan szerezheted meg gyermekednek álmai otthonát? Ha van rá pénzed, ez nem jelent gondot. De ha nincs, akkor sem kell lemondanotok róla...

 

Mi jellemzi a hiteleket, mi a különbség az egyes bankok ajánlatai között? Mire jó a lakástakarék és mi a különbség a pénztárak közt? Találd meg a válaszaidat ebben a blokkban!

hasznos cikkek

Cziráki Móni blogja

Blogomon értékes információkat gyűjthetsz ahhoz, hogy minél könnyebben vedd az akadályokat a pénzügyeidben. Segítek abban, hogy tudatosabban dönthess gyermeked jövőjéről is.

 

Írásaimban elmondom hol vannak a buktatók, mi minden az, amire az egyes pénzügyi termékeknél vagy épp egy tanácsadóval való beszélgetésnél figyelned érdemes.