biztonság, amire a te vállalkozásodnak is szüksége van

 

 

Meggyőződésem, hogy sikeres vállalkozó vagy. De vajon felkészült vagy azokra az előre nem látható, váratlan eseményekre, amik ha bekövetkeznek, akkor céged működését, saját és munkavállalódit egzisztenciáját, családjaitok biztonságát alapjaiban ingatják meg?

 

Valószínűleg van valamilyen vagyonbiztosítása a cégednek, ha más nem, akkor a céges autókra. Azt tapasztalom azonban, hogy sokaknak inkább csak van, csak hogy legyen, de nem ad igazi biztonságot. És ez sajnos általában akkor derül ki, amikor a baj megtörténik és nem fizet a biztosító. Sok esetben az is előfordul, hogy nincs, aztán amikor megtörténik a baj, onnantól van...

 

Egy vállalkozás felépítése sok-sok munkával és fáradtsággal jár. Az évek folyamán rengeteg szellemi és pénzügyi tőkét teszel bele. Ezt teszed kockára, ha nem készülsz fel az eshetőségekre.

 

Ez is az a fajta biztosítási szerződés, amit az emberek nagy része úgy ír alá, hogy fogalma sincs arról, mire mennyit térít majd pontosan és ehhez milyen feltételeknek kell megfelelni. Azután pedig Szidjuk a biztosítót, ahogy erről blogomon is írok. Van, aki pedig ezért nem köt vállalkozóként sem vagyonbiztosítást, hiszen felesleges, mert ha baj van, úgysem fizetnek...

 

Miért kellene, hogy fontos legyen ez Számodra is? Megértem, ha azt mondod, olyan környéken működsz és olyan biztonsági rendszered van, hogy nem kell tartanod a betörőktől. Akkor erre a veszélynemre ne köss! De vannak olyan alapveszélyek (tűz, robbanás, földrengés, árvíz) amelyekben a céges vagyonod is megsemmisülhet részben vagy teljesen.

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

 • Dönthetsz úgy, hogy nem foglalkozol a kérdéssel, mert nem akarod az ördögöt a falra festeni - ez kicsit struccpolitikának tűnik...
 • Azon az elven, hogy majd megkérdezed a szomszéd Pistikét, mert ezzel foglalkozik és jó ismerős, biztos tuti jó ajánlatot ad, nem mész máshova - biztos, hogy ezt akarod? Rengeteg féle biztosítás létezik még több szolgáltatással és más-más áron kapod akár ugyanazt. Ha a KGFB-nél megversenyezteted a biztosítókat évi pár ezer Ft-ért, akkor a munkával felépített vállakozásod vagyona védelmében, amiért egy csomót dolgoztál, miért nem teszed meg?...
 • Kitalálsz valamit, amivel megmagyarázod magadnak, miért felesleges erre költened, inkább spórolsz majd arra, ha történne mégis valami - vagy bejön vagy nem...
 • Utána jársz mindennek Te magad, megismered az egyes biztosítók és szolgáltatók összes ajánlatát és kiválasztod a számodra leginkább megfelelő(ke)t :) - egy független szakértő tanácsadó megspórolja Neked az időt, amit eltöltenél vele, hiszen pont ebben segít és jobban átlátja a lehetőségeket...

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább, ha segítséget szeretnél vállalkozói vagyonod és pénzügyeid költségoptimalizált védelméhez.

Vállalkozói vagyonbiztosítás fogalma és szolgáltatásai

 

 

A vagyonbiztosítások célja valamely előre meghatározott biztosítási események miatt bekövetkető kár kifizetése a biztosító által. Vagyis a biztostási szerződésben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy az általad díjjal megfizetett kockázatra, vagyis egy jövőben történő, váratlan eseményre, annak bekövetkeztekor kifizeti az előre meghatározott összeget.

 

 

Milyen vagyontárgyak biztosíthatók a vállalkozásod vagyonbiztosításában?

 

 

INGATLAN

 

 • vállalkozásod székhelyéül és telephelyéül szolgáló épületek (iroda, termelő egység, üzlethelyiség) - saját és bérelt
 • építmények
 • épülőfélben levő épületek

 

INGÓSÁG

 

 • vállalkozás tulajdonában levő és idegen (pl. bizományba átvett) ingóságok
  • gépek, szerszámok, berendezések
  • elektronikus berendzések, iroda- és számítástechnikai eszközök
  • anyagok és készletek
 • értéktárgyak
  • készpénz

 

FELELŐSSÉG - részletesen a Vállalkozói felelősségbiztosítások menüpont alatt találod

 

 • Általános felelősségbiztosítás
 • Munkáltatói felelősség
 • Bérbeadói / Bérlői felelősség
 • Szakmai felelősségbiztosítások
 • Szolgáltató felelősség
 • Termékfelelősség

Alapvető szolgáltatások lehetnek:

 

 • tűz és elemi károk (tűz, robbanás, villámcsapás, hónyomás, földcsuszamlás, földrengés, kőomlás, viharkár, jégverés, felhőszakadás, árvíz) 
 • idegen tárgy ütközése
 • ismeretlen üreg beomlása 
 • üvegtörés
 • betöréses lopás
 • vízkár
 • felelősségbiztosítás

Általában kiterjed a fentiekkel kapcsolatos romeltakarítási, mentési, hatósági engedélyezési és minden egyéb szükséges kárenyhítési költségre is. A felelősségbiztosítást pedig tartsd Te is fontosnak! Okozhatsz életre szóló maradandó sérülést is akaratodon kívül (elcsúszik a házad előtt, ráesik valami a tetőről vagy a teraszról), aminek a kártérítési összege több millió Ft is lehet. Ki fogod tudni fizetni biztosítás nélkül is?

 

További kiegészítő szolgáltatások lehetnek még a teljesség igénye nélkül:

 

 • különleges üvegfelületek törése
 • füst- és korom szennyeződés
 • beázás
 • vandalizmus
 • szabadban tárolt vagyontárgyak
 • kockázati élet-, baleset-, és egészségbiztosítások
 • elfolyt víz térítése
 • jogi képviselet
 • küldött rablás

 

Összességében:

 

Azt gondolom, egy jól működő vállalkozásnál az is fontos cél, hogy a már megszerzett vagyonát megvédje. Ez azt is jelenti, hogy egy váratlan esemény kapcsán újra tudd kezdeni a kártérítési összegből vagy csak minél előbb visszakerüljön a munkavégzés a megszokott mederbe. A jól összerakott rendszered van a bzóiztosításaidra, az tartós biztonságot ad céged számára, így Neked is. Emellett optimalizálja a költségeidet, hiszen nem fizetsz feleslegesen olyasmiért, amire nincs szükséged, viszont megvéd azon veszteségektől, amelyek bekövetkezhetnek, ha felkészületlenül állsz hozzá.

 

 

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik megoldás lesz az ideális. Nem javaslom, hogy eleve elzárkózz bármelyiktől is, hiszen az Általad megálmodott vállalkozásodról van szó! 

 

 

Egy rossz döntéssel sokkal többet fizethetsz ki és akár milliókat is veszíthetsz, ahogy azt írásaimban is levezetem. Vagy olyan kötelezettséget kell felvállalnod például egy munkahelyi baleset miatt, Téged ért vagy általad okozott kár miatt, amit nem tudsz majd teljesíteni. Ezáltal a vállalkozásod, amit megálmodtál és felépítettél, az álmodat rémálommá változtathatja. Rámehet a házasságod, a családod, a munkatársaid családja, a vagyonod is...

 

Arról, hogy mekkora különbségek vannak az egyes biztosítási termékek között és mit is jelenthetnek Számodra ezek a különbségek többször is írtam blogomon, ahogy arról is. A sokféle feltétel és kedvezmény rengetegében nem könnyű eligazodni. Úgy összeállítani a biztosításod, hogy felkészülj amire csak lehet, de ne legyenek benne felesleges elemek, emellett a legnagyobb kedvezményt kaphasd meg, nem egyszerű.

 

A módozatok között vannak kifejezetten előnyösek és kevésbé jók is. Emellett érdemes összehangolni a többi biztosításoddal és egyéb bankkapcsolataiddal, hiszen jelentős kedvezményeket lehet elérni. Ezért érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned.

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze a különböző konstrukciókat és nézd meg melyik adja ár-érték arányban a legnagyobb biztonságot, figyelembe véve a szubjektív tényezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Ez pedig nem egyenlő azzal, hogy a legalacsonyabb díjat kínáló megoldás a legjobb és legolcsóbb...

 

Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat! Ha nem találod a választ a kérdésedre, írj nekem!

Kapcsolódó témakörök:

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

lakásbiztosítás

A legtöbb embernek lakásbiztosítása legalább van. Gondolom, Te is rendelkezel valamilyennel.

 

A hangsúly az utolsó szón van. Van valamilyen biztosításod vagy tudatosan és átgondoltan kötötted meg, hogy valóban térítse a Téged ért károkat?

 

Itt megmutatom, milyen főbb típusok vannak és hogyan védenek.

 

Ezenkívül itt találhatsz hasznos ismertetőt a társasház biztosításokkal kapcsolatban is...

vállalkozói felelősség

Kevesen fektetnek hangsúlyt erre a védelemre, pedig nagyon fontos része a vállalkozói létednek. Legtöbben csak akkor gondoskodnak erről, ha már egyszer megfizették az árát felelőtlenségüknek.

 

Bármi történhet, amikor vétlenül, figyelmetlenségből vagy kivédhetetlenül kárt okozol.

 

Lehet ez általánosságban, vállalkozói létedből adódóan. Okozhatsz kárt bérlőként vagy bérbeadóként. Szakmai döntéseid következményeinek felelőssége is a Tied. Sőt, a munkavállalóid által okozott károkért is felelsz. Ebben a blokkban ezekről találod meg az információkat... 

hasznos cikkeim

Blogomon értékes információkat gyűjthetsz ahhoz, hogy minél könnyebben vedd az akadályokat vállalkozásod pénzügyeidben is.

 

Írásaimban elmondom hol vannak a buktatók, mi minden az, amire az egyes pénzügyi termékeknél vagy épp egy tanácsadóval való beszélgetésnél figyelned érdemes.

 

Leírom azokat a szempontokat is, amikre vállalkozóként érdemes figyelned ahhoz, hogy ne fizess többet, mint kellene, de ne is kerülj szembe a törvényekkel...

betöltés…
(you must be logged in to Facebook to see comments).