Nyugdíjcélú megtakarítások - öngondoskodás SZJA visszatérítéssel

Fizess magadnak! - az időskori nyugalom és anyagi függetlenség

 

Egész cikksorozatot írtam már a nyugdíj helyzettel kapcsolatban. Ebben kifejtettem, miért is lesz egyre égetőbb ez a probléma egyrészt a népesedési viszonyok miatt, másrészt pedig a Te jövőd, a Te anyagi függetlenséged miatt. Leírtam azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy felkészülj a nyugdíjas éveidre anyagilag. Ezeket a cikkeimet itt elolvashatod, most nem térek ki rá újra, csak amennyiben nagyon szükséges a megértéshez.

 

Nyugdíjrendszerünk egy ún. felosztó-kirovó rendszer. Ezt a típusó rendszert először a XIX.sz. végén vezették be Bismark vezetése alatt Poroszországban. Lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseiből (járulékaiból) fedezik a kifizetett nyugdíjakat. Ezért jelentenek gondot a demográfiai problémák, mint a társadalom öregedése, az elvándorlás, a csökkenő születési arány és a növekvő átlagéletkor.

 

2012-ben kikerült az Alkotmányból az állam kötelezettsége a nyugdíjjal és az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban. Belekerült viszont az Alaptörvénybe a kötelező szülőtartás. Vagyis gyermekeidnek és unokáidnak törvényi kötelezettsége, hogy eltartsanak Téged. Nem az államé! A gyerekeidé!

 

És ez akkor is igaz, ha Te alapvetően ezt nem szeretnéd, de valami miatt nincs lehetőséged eltartani saját magad. Például ha kevés a nyugdíjad, az ellátó intézmény egyszerűen beperli őket és behajtják rajtuk a szükséges összeget! 

 

Milyen lehetőségeid vannak?

  • Bízol abban, hogy elég lesz az állami nyugdíjad - nem lesz...
  • A gyerekeidre hagyatkozol, hiszen ha nem jön össze, majd eltartanak - biztos, hogy ezt akarod?...
  • Kitalálsz valamit, ami munka nélkül is bevételt termel majd - vagy bejön vagy nem, erről is írtam a cikksorozatomban...
  • Elkezded a nyugdíjcélú megtakarításodat (NYESZ, ÖNyP, Nyugdíjbiztosítás), amivel részben magadnak adózol :) 

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

Alapvető emberi gyarlóság, hogy az, ami ma van, az sokkal fontosabb, mint ami holnap lesz.

 

Minél távolabb van a lehetséges esemény, annál kevébé tűnik fontosnak és problémásnak. De gondolj csak bele! Mikor is volt, hogy a most 18-20 éves gyermeked megszületett, megtette az első lépéseket, kimondta az első szavakat? Ugye nem is olyan rég?! Mintha tegnap történt volna, csak közben eltelt 18-20 év és ott táncolsz vele büszkén a szalagavatóján! Rohan az idő...

Fontos ma megvenni az új TV-t, fontos ma mindent odatenni a gyermekednek, amit szeme-szája megkíván, fontos ma kifizetni ezt-azt? Igen, fontos. Tudom, két gyermekes anyukaként pontosan tudom :) DE pont ezért fontos az is, hogy gondolkodj előre! Hidd el, ha először a megtakarítást rakod félre, utána gazdálkodsz a többiből, akkor is kijönnek még az extrák is! Emellett biztos lesz a jövőd!

Ezzel magadnak adsz fizetés, magadnak adózol. Magadnak, vagyis a jövőbeli énednek! Ráadásul valóban szerető és gondoskodó szülőként megkíméled a gyerekeidet a tartási kényszertől, ezt ne feledd!

Hosszútávú pénzügyi döntéseid, pénzügyi tudatosságod az egyetlen, ami biztosíthatja számodra az anyagi függetlenséget! Ennek pedig fontos része a tudatos pénzügyi tervezés és a hosszútávű megtakarítás megléte, vagyis az öngondoskodás. Biztosan emlékszel nagymamádra, anyukádra, hogyan oldották meg, hogy mindig mindenre legyen tartalék, még akkor is, ha nagyon kevés pénzből kellett kigazdálkodniuk :) 

 

TE vagy az egyetlen, aki döntést hoz, aki meghatározza, mire és mennyit költ és mennyit keres!

 

Igen, ez utóbbit is! Mindent, amit hosszútávra teszel félre és jövedelemkiegészítést ad majd, tekinthetünk nyudíjcélú megtakarításnak. Lehet ez egy ingatlan, amit bérbeadsz, lehet pénz a fiók alján, lehet befektetéseidből származó hozam, lehet valamilyen passzív jövedelem, de akár olyan tárgy is, aminek értéke megtöbbszöröződhet addig és eladod majd.

 

Van azonban 3 nagyon kézenfekvő módja az öngondoskodásnak, amit a törvények is preferálnak. Olyan eszközök, amikhez SZJA visszatérítést is igénybe vehetsz. Ezek más-más kockázatúak, különböző az is, mekkora hozzáértést igényelnek és más a költségvonzatuk is. Mégis van néhány dolog, amiben megegyeznek:

  • SZJA visszatérítés vehető igénybe az éves befizetés 20%-a után
  • Nem használhatók fel, csak nyugdíj céllal - ha előbb szeretnéd felvenni a pénzt, azt "büntetik"
  • Hosszútávra szólnak

Hogy milyen egyedi jellemzőik vannak, melyiknek mi az előnye és a hátránya, illetve mikor és melyiket érdemes választanod, megtalálod az egyes blokkokban. Ez a 3 adóvisszatérítésre jogosító öngondoskodási forma a "Nyugdíjbiztosítás", a "Nyugdíj előtakarékossági számla" és az "Önkéntes Nyugdíjpénztár". 

hasznos tanácsokért pedig látogasd meg blogomat.

 

VÁLASSZ FENT A MENÜPONTOK KÖZÜL VAGY GÖRGESS LEJJEBB ÉS KATTINTS A MEGFELELŐ GOMBRA!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan a nyugdíjcélú megtakarítások összehasonlító táblázatát, kamatos kamat kalkulátort és a nyugdíjjal kapcsolatos más fontos táblázatokat is letölthetsz! Oldalaim tartalmát magam készítem a bloggal együtt. Így elképzelhető, hogy még nincs fenn az az információ, amire szükséged van. Ha nem találod a választ, írj nekem!

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

önkéntes nyugdíjpénztár

önkéntes nyugdíjpénztár

Az egyik legismertebb öngondoskodási forma. Évek óta fontos eleme a Cafetéria rendszernek. Nagyon sokan csak a munkáltatói befizetések által biztosították eddig saját maguk számára ezen keresztül a nyugdíjra való előtakarékosságot.

 

Ebben 2017-ben az adótörvények változása miatt komoly fordulat lehet. Talán Te is épp azok közé tartozol, akik most azon gondolkodnak, hogyan fogják ezt ezentúl megoldani?

 

Ebben a blokkban összefoglalom az ÖNyP jellemzőit, megmutatom az előnyeit és hátrányait is...

nyugdíj előtakarékossági számla

nyugdíj előtakarékossági számla

Ismert és sokak által választott megtakarítási forma. Sajnos olyanok is ezt választják, akiknek nem lenne szabad, hiszen aktív befektetési tudást és odafigyelést igényel.

 

Ez ugyanis típusát tekintve egy értékpapírszámla, tehát kereskedési céllal hozták létre. 

 

Ebben a blokkban bemutatom részletesen a jellemzőit, a költségeit és emellett a lehetőségeidet is.

nyugdíjbiztosítás

nyugdíjbiztosítások

Ez a "legifjabb" nyugdíjcélú megtakarítási forma. Megtakarításra 2014.01.01. óta választhatod ezt a megoldást, mégis mára ez vált a legnépszerűbbé.

 

Sokat vitatott és a médiában sokat szidott konstrukció.

Van, aki azt mondja, menekülj, ha ilyet ajánlanak, van, aki esküszik rá. Én azt mondom, igenis van amikor ez a legjobb megoldás és van, amikor mást kell választanod,

 

Ezért fontos ismerned a működését. Nézzük akkor, mik is a tények...