nyugdíj előtakarékossági számla - profi befektetőknek

 

 

Miért írtam már itt az elején, hogy profi befektetőknek? Mert ez a nyugdíjcélú megtakarítási forma folyamatos odafigyelést és aktív kereskedést igényel ahhoz, hogy megfelelő hozama legyen.

 

A NYESZ ugyanis egy értékpapírszámla. Ennek megfelelően kell kezelned is. Erről és az ezzel kapcsolatos lehetőségeidről olvasd el az információkat az értékpapírszámlákkal foglalkozó menüpontban.

 

Tehát a megfelelő hozam eléréséhez aktívan kell kereskedned, ami nem csak odafigyelést, hanem szakértelmet is igényel. Emellett még kockázatos is. Ezt a kockázatot tudod csökkenteni egy megfelelően összeállított portfólióval.

 

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

 

 • Állampapírok - a NYESZ számlákon ingyenes az állampapír forgalmazása. Ezzel azonban, mivel az állampapírok kamata az inflációhoz kötött, majdani nyugdíjkiegészítésünk gyarapodását a magyar gazdaság növekedéséhez láncoljuk. Azt kell eldöntened, hogy ez Számodra biztonságos megoldás-e...
 • Befektetési jegyek - ebben az esetben befektetési alapokban helyezed el a pénzed. Ennek kockázata és költsége magasabb, mint az állampapíroké, viszont magasabb hozamot képes termelni Számodra.
 • Részvények - az ezekkel való kereskedés hozhatja Számodra a legnagyobb hasznot, viszont ez a legkockázatosabb is. Csak akkor vágj bele, ha valóban értesz hozzá és nem ijesztenek meg az időszakos veszteségek. Ha nem vagy szakértő, ne játszd el a jövőd fedezetét!

 

 

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

NYESZ jellemzői és szabályai:

 

 

 

 • Értékpapírszámla, melyen kereskedést folytatsz hozam elérése érdekében.
 • Az éves befizetésed 20%-áig, max. 100.000 Ft / év SZJA-t igényelhetsz vissza, illetve ha 2020. január 1-je előtt töltiöd be a jogszabályok alapján Rádk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt (vagy már nyugdíjas vagy), akkor ez a maximum 130.000 Ft-ra emelkedik a visszatérítésnél. Amennyiben pedig részben vagy egészben pénzt vonsz ki a számláról, az adóvisszatéríést 20%-kal növelten kell visszafizetned, az elért hozamod pedig egyéb jövedelemként adózik (SZJA + EHO).
 • A várakozási idő 10 év. Ez azt jelenti, hogy amennyiben korábban mész nyugdíjba és még nem telt el a 10 év, bizony bajban vagy, mivel nem férsz hozzá adómentesen. Ez alól kivétel csak abban az esetben van, ha 2013.01.01. előtt nyitottad a számlát és jogosulttá válsz a nyugdíjra. Amennyiben csak azért szünteted meg a számlát, mert elégedetlen vagy a számlavezetővel és a máshol megnyitott számlára maradéktalanul áthelyezed az összeget, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettséged.
 • Kamatadó fizetési kötelezettséged nincs a hozam után, viszont osztalékadót bizony a NYESZ-en elért hozam után is fizetned kell
 • Általában az első megbízás ingyenes
 • Költségei jellemzően: számlavezetési díj, kezelési díj, tranzakciós költségek, vételi díj, sikerdíj - érdemes utána nézned, miért és mennyit fogsz fizetni, hiszen ezek bankonként eltérőek. Első ránézésre a NYESZ a legolcsóbb nyugdíjelőtakarékossági forma, azonban a teljes futamidőt tekintve, aktív kereskedéssel bizony igen magasak is lehetnek a költségeid, amiket nem tudsz előre kalkulálni.
 • A számlavezető a számlák vezetéséért számlatulajdonosonként legfeljebb a nyugdíj-előtakarékossági számlán jóváírt éves átlagos állomány 1%-ának megfelelő összegű, de legfeljebb 2.000 Ft számlavezetési díjat számíthat fel - fontos, hogy a befizetett összeged a befektetésen felül fedezze a költségeket is, különben tetemes büntetőkamatra számíthatsz.
 • Lehet több NYESZ számlád is, de adózási szempontból csak egy vehető figyelembe, az, amelyikről nyilatkoztál a banknak és NYESZ-R számlaként megjelölték.

 

Ha éppen csak 10 éved van a nyugdíjig és nem nagyon kereskedsz, akkor költség szempontból mindenképpen jobb alternatíva, mint a nyugdíjbiztosítás. De aktív kereskedéssel, 15 éven túl egy jó nyugdíjbiztosítással magasabb összegű megtakarítást érhetsz el. Erre készítek majd Neked kalkulációt is a beszélgetésünk alkalmával.

 

Hátránya lehet még a NYESZ-nek az, ha nem vagy elég tudatos a megtakarítást illetően. Ennél ugyanis nem kapsz értesítést arról, hogy elmaradtál a havi befizetéseddel. A halogatásnak pedig az lehet az ára, hogy nem gyűlik össze a szükséges nyugdíjkiegészítés, mire eljön az idő...

 

 

Azt gondolom, csak a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik nyugdíj előtakarékossági megoldás lesz az ideális. Nem javaslom, hogy eleve elzárkózz bármelyiktől is. 

 

 

A bankok oldalain is, és néhány tanácsadócég oldalán is találhatsz kalkulátorokat, ami segíthet a döntésben. Azt gondolom azonban, hogy kizárólag ezek alapján soha ne dönts. Amennyiben eldöntötted, hogy a NYESZ-t választod, nézd meg az elérhető befektetési alapokat, értékpapírokat is, amikkel kereskedni tudsz majd. Emiatt érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned.

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze más jellegű termékekkel és nézd meg melyikkel érheted el a célodat, figyelembe véve a szubjektív tényezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Hasonlítsd össze a bankok kínálatatát is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan majd a nyugdíjmegtakarítási formák összehasonlító táblázatát és az alapok teljeítményének összehasonlítását is letöltheted! Ha nem találod a választ, írj nekem!

Kapcsolódó témakörök:

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

nyugdíjbiztosítás

nyugdíjbiztosítások jellemzői

Ez a "legifjabb" nyugdíj megtakarítási forma. Megtakarításra 2014.01.01. óta választhatod ezt a megoldást, mégis mára ez vált a legnépszerűbbé.

 

Sokat vitatott és a médiában sokat szidott konstrukció.

Van, aki azt mondja, menekülj, ha ilyet ajánlanak, van, aki esküszik rá. Én azt mondom, igenis van amikor ez a legjobb megoldás és van, amikor mást kell választanod,

 

Ezért fontos ismerned a működését. Nézzük akkor, mik is a tények...

nyugdíj előtakarékossági számla

nyugdíj előtakarékossági számla

Ismert és sokak által választott megtakarítási forma. Sajnos olyanok is ezt választják, akiknek nem lenne szabad, hiszen aktív befektetési tudást és odafigyelést igényel.

 

Ez ugyanis típusát tekintve egy értékpapírszámla, tehát kereskedési céllal hozták létre. 

 

Ebben a blokkban bemutatom részletesen a jellemzőit, a költségeit és emellett a lehetőségeidet is.

hasznos cikkek

etikuspénzügyek.hu blog

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked majd.

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

A pénzvilág szabályai és kínálata sokszor nehezen átlátható és vannak olyan fontos szempontok, amiket célszerű figyelembe venned a választásodnál. Ezekről is olvahatsz írásaimban...

betöltés…
(you must be logged in to Facebook to see comments).