nemzeti otthonteremtő közösség - új lakás állami támogatással...

 

 

Mi is az a NOK?

 

Egy olyan államilag támogatott közösségi lakásmegtakarítási forma, melyet új lakás megvásárlásához használhatsz fel. Fontos, hogy csak új lakás vásárlásához használhatod fel, telek vásárlásához, építéshez vagy használt lakáshoz nem.

Az állami támogatás mértéke a szerződött összeg 30%-a, maximum évi 300.000 Ft, amit akár előre 15 évre is megkaphatsz néhány hónap múlva is. A futamidő 10 vagy 15 év lehet, vagyis a kapható állami támogatás maximuma 3.000.000 vagy 4.500.000 Ft lehet.

 

Napjainkban egyre népszerűbbek a közösségi megoldások. A legismertebb ilyenek a közösségi utazások (telekocsi), de létezik már közösségi állásközvetítő, közösségi bank, közösségi csomagszállítás, közösségi főiskola, sőt az üzleti világban már jól ismert a közösségi finanszírozás fogalma is. A NOK esetében a közösség szerveződésének célja a tagok ÚJ ingatlanhoz jutása közös finanszírozásból, állami támogatással, rendszeres megtakarítás mellett, kamatmentes részlettel.

Maga az elv az angol "building society" rendszer itthoni adaptációja. Az új lakáshoz való jutás támogatásán kívül a cél, a gazdaság egyik fontos motorjának, az építőiparnak a fellendítése, valamint az újonnan épülő lakások számának dinamikus növelése. A szerveződés lényege, hogy adott létszámmal indulhat el a közösség, és bizonyos időszakonként bizonyos számú tag megkapja a lakás megvásárlásához szükséges összeget az addig összegyűlt pénzből. 

 

Vagyis a NOK egy közösségi megtakarítási forma, ahol:

 

  • a tagok együtt gyűjtik megtakarításaikat 120 vagy 180 fős közösségekben
  • minden tag azonos ideig gyűjti megtakarítását, 120 vagy 180 hónapig
  • a tagok minden hónapban azonos összeget fizetnek be a közösség számlájára
  • minden tag jogosult az akár 4,5 millió forintos állami támogatásra!

Azok, akik a havi részletek 20%-át befizették, részt vesznek a kiválasztáson, ahol hozzájuthatnak a megtakarítás teljes összegéhez. A CNOK oldala szerint átlátható és biztos - itt mindenkinek lesz lakása.

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

  • Dönthetsz úgy, hogy eleve elzárkózol, mert ez úgyis csak valami piramis játék - maga az elv működik több országban is, itthon ez egy új dolog.
  • Kitalálsz valamit, ami tuti megoldja majd ezt a problémádat, ha felmerül, hiszen van bennfentes bankos ismerős vagy más - vagy bejön vagy nem...
  • Utána jársz mindennek, megismered a terméket, összehasonlítod más hasonló célú megoldással és kiválasztod a számodra leginkább megfelelő(ke)t :) - egy jó tanácsadó ebben segít...

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

 

Hogyan működik a NOK?

 

Először előzetes megállapodást kötsz közvetítőn keresztül a szervezővel. Ekkor kell befizetned a regisztrációs díjat, ami a szerződés állami támogatás nélküli értékének 1%-a. Csak megjegyzem, LTP esetében is 1% a szerződéskötési díj, mely esetben ezt a díjat az állami támogatásra is megfizeted...

 

Amikor összeállt a csoport a közvetítő újból felkeres a tagsági szerződés aláírása miatt. Ekkortól kell elkezdened a havi részletek megfizetését. A havi részletben kifizeted az állami támogatás nélküli szerződéses érték arányos részét, a havi szervezési díjat és a kötelező hitelfedezeti életbiztosítás díját. Befizetéseidre nem kapsz kamatot, viszont a megelőlegezett részre sem kell hitelkamatot fizetned.

 

Az új lakás vásárlásához szükséges összeghez 3 havonta van esélyed hozzájutni, ugyanis ilyen gyakorisággal tartják a kiválasztásokat. Minden sorsoláson minimum 1 fő sorsolással, minimum 2 fő pedig licitálással kaphatja meg a szerződéses értéket a teljes állami támogatással növelten.

A sorsolásban és a licitálásban is csak az vehet részt, aki már legalább 36 havi részletet befizetett. Ez azt jelenti, hogy vagy kivárod a 36 hónapot és addig csak fizetsz, vagy feltöltöd előre a befizetéseidet a 36 havi összegre.

Ha megvan a 36 hónapnyi befizetésed, akkor kisorsolhatnak téged is, hiszen legalább 1 fő biztosan viheti a pénzt sorsolás útján.

Ha biztosra akarsz menni és van megtakarításod, amit erre akarsz felhasználni, akkor az ezen felüli időszak befizetéseire licitálhatsz a sorsolás előtt. Ha Tied a legmagasabb arányú (!) licit, akkor Tied a pénz is. A teljes szerződéses érték a teljes állami támogatással. Tehát nem az nyer, aki a legmagasabb összeget tudja befizetni, hanem aki a hátralevő futamidő legmagasabb arányú befizetését vállalja, max. 60%.

 

Az alapelv az, hogy legkésőbb a szerződött tartam végéig minden tagnak új lakáshoz kell jutnia, de a licit lehetőség miatt valószínűleg sokkal gyorsabban (max. 6-8 év) pörögnek majd ki a csoportok.

 

A nemfizető tagokat 3 hónap után kizárják és az addig befizetett pénzükhöz csak a csoport megszűnése után juthatnak hozzá. Ez utóbbi szabály vonatkozik azokra is, akik kilépnek a csoportból. Ha kilépnél, de a pénzedet is szeretnéd megkapni, akkor az a megoldás, hogy szervezel magad helyett más valakit. Ha a tag azután nem fizeti rendesen a részleteket, hogy már megkapta a teljes összeget, akkor bajban van, ugyanis nem védi semmi. Sem a magáncsőd, sem a kilakoltatási moratórium. Mindenképpen végrehajtásra kerül 3 hónap után azonnal. A jelzálog bejegyzésénél 1. ranghelyen van a NOK, csak a CSOK kerülhet elé. 

 

Nem védi sem OBA, sem BEVA vagy más garancia, mondják az ellenzők. Ez igaz, de nem is őrizgetik a pénzt 4-10 évig, mint a lakástakarékpénztárak. Mivel 3 havonta a teljes összeget kiutalják, nem nagyon marad mit lenyúlni. Emellett az MNB is szigorúan felügyeli.

 

Az állami támogatás mértéke itt is 30%, mint az LTP estében, csakhogy a maximuma 300.000 Ft lehet (az LTP-nél 72.000 Ft) évente és nem kell eltelnie 4 évnek, hanem akár az első sorsoláson is megkaphatod teljes egészében, vagyis akár 3 hónap után. Összegét tekintve a maximális állami támogatás 10 éves szerződésnél 3.000.000 Ft, 15 éves szerződésnél pedig 4.500.000 Ft lehet.

kinek ajánlom és kinek nem?

 

 

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra ez lesz-e az ideális. Nem javaslom, hogy eleve elzárkózz tőle, de azt sem, hogy gondolkodás nélkül beleugorj!

 

 

Ezzel kapcsolatos gondolataimat, vagyis, hogy kinek előnyös és kinek nem a NOK, olvasd el blogomon a Az állami támogatás vagy állami lakás lottó? című cikkemben, ahol útmutatást adok ezzel kapcsolatban.

 

 

Ezért érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned. Több olyan helyzet is van, amire más esetben nincs megoldás, a NOK-kal azonban igen. Ezeket személyesen szívesen átbeszélem Veled. Találjuk ki együtt, hogyan juthatsz az új lakásotokhoz maximális állami támogatáshoz (CSOK, NOK, LTP, ÁFA), akár 10-20 millió Ft-hoz is!

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze a különböző terméket és nézd meg melyik adja ár-érték arányban a legnagyobb állami támogatást és hogyan tudod kombinálni őket, figyelembe véve a szubjektív tényezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. A NOK-kal kapcsolatos hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan letöltheted a NOK törlesztő tábláit és az LTP összehasonlítókat is! Ha nem találod a választ, írj nekem!

Kapcsolódó témakörök:

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

megtakarítás gyermekeknek

Minden forint, amit erre a célra teszel félre, az lesz életed legkellemesebb, bár kötelező befektetése.

 

Ugyanakkor az egyik legfontosabb szempont a lehetőségek közti választásnál,

hogy legnagyobb valószínűséggel a célod teljesüljön is. Vagyis összegyűjtsd a szükséges összeget.

 

Az erre alkalmas termékeket mutatom be itt...

lakásbiztosítás

A legtöbb embernek lakásbiztosítása legalább van. Gondolom, Te is rendelkezel valamilyennel.

 

A hangsúly az utolsó szón van. Van valamilyen biztosításod vagy tudatosan és átgondoltan kötötted meg, hogy valóban térítse a Téged ért károkat?

 

Itt megmutatom, milyen főbb típusok vannak és hogyan védenek.

 

Ezenkívül itt találhatsz hasznos ismertetőt a társasház biztosításokkal kapcsolatban is...

hasznos cikkeim

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked majd.

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

A pénzvilág szabályai és kínálata sokszor nehezen átlátható és vannak olyan fontos szempontok, amiket célszerű figyelembe venned a választásodnál. Ezekről is olvashatsz írásaimban...

betöltés…
(you must be logged in to Facebook to see comments).