Álmaid otthonának megszerzése okosan...

ha van pénzed rá, könnyű - ha nincs, csak okosan!

 

Szinte azt is mondhatjuk, hogy magyar sajátosság, mindenesetre kimutatott tény, hogy a magyar lakosság meglehetősen röghöz kötött. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a lakosság nagyobbik része a saját ingatlanában él, vagyis nem bérelünk, hanem vásárolunk. Eurostat adatok szerint míg Európában az arány 60%, addig nálunk az ingatlantulajdonlás aránya közel 90%.

 

Másrészt azt is jelenti, hogy az ingatlan a lakosság legnagyobb vagyona és egyben eladósodottságunk elsődleges oka is. Hiszen kevesebben vannak azok, akiknek rendelkezésére áll készpénzben az álom otthon megvásárlásához szükséges összeg. Többségében hitel igénybe vételével érjük csak el ezt a célunkat.

 

Emiatt egyáltalán nem mindegy, milyen feltételekkel jutsz hozzá a lakáshitelhez. 

 

Sok bank van és még több hitel. Számít, hogy új vagy használt lakásról van szó. Nem mindegy, hogy csak a vásárláshoz kell némi kölcsön vagy fel is kell majd újítanod, amit veszel. Fontos szempont, hogy tudsz-e és akarsz-e állami támogatást igénybe venni ehhez (CSOK). Az előzmények pontosítása után pedig jöhetnek a feltételek, milyen kamattal, milyen futamidővel és milyen kedvezményekkel ill. szankciókkal. 

 

Amennyiben hosszútávon és előre tervezel, időben elkezdve a lakás-takarékpénztári megtakarítást, 30% állami támogatás igénybe vétele mellett juthatsz közelebb a célodhoz. Érdemes ezt kihasználni, amíg lehet. Nagyon csiripelik a verebek, hogy már nem sokáig. Az LTP-hez kapcsolódik egy kedvezményes hitel lehetőség, ami megkönnyíti és kiszámíthatóvá teszi az egészet. Sőt, most már több banknál is van lehetőséged azonnali hitellel kombinálva ezt a megoldást választani. Amennyiben LTP-vel és hitellel kapcsolatban segíteni tudok Neked, írj nekem vagy hívj fel!

Ha eddig ezzel nem foglalkoztál, milyen lehetőségeid vannak ezután? Attól függ, mi a célod. Mikor, milyen ingatlant szeretnél venni és miért.

 

  • Bemész a számlavezető bankodba és beadod a hitelkérelmet - lehet, hogy szuper az ottani ügyintéző és lelkiismeretes, de soha nem fogja Neked azt mondani, hogy menj át a másik bankba, mert ott kedvezőbbek a feltételek...
  • Bízol abban, hogy a szomszéd által ajánlott Gizike az XY bankban abszolút a Te érdekeidet fogja nézni, hiszen a Jóska küldött hozzá - kicsi az esélye...
  • Folyamatosan azon agyalsz, hogyan találd meg a sok ajánlat között Te a legjobb hitelt, böngészel és napokat töltesz azzal, hogy végigjárd a bankokat - hát, egy idő után rámehet a családi béke, főként, mikor aláíráskor derül ki, hogy a feltételek nem egészen azok, mint a hirdetésben... 
  • Felkészülsz ezekre és előrelátóan megtervezed az egészet egy szakértő tanácsadó segítségével, aki több bank több ajánlata közül ki tudja választani a Számodra legoptimálisabb hitelt és felkészít a buktatókra is.

Ezzel kapcsolatban többször írtam blogomban is. Ajánlom olvasmányként azt a cikkem, amiben 11 tippet adok arra, mire figyelj a hitel felvétele előtt.

 

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

Gyakorló ingatlantulajdonosként pontosan tudom, hogy mekkora öröm lehet a vágyott otthon megszerzése, de pénzügyi szakértőként azt is tisztán látom, hogy mekkora felelősség. Biztosan Neked is van olyan a környezetedben, aki összeroppant egy rossz hitelfelvétel terhe alatt vagy a pénzhiány miatt elhúzódó építkezés miatt végül tönkrement a házassága. Azt hiszem, erről nem kell meggyőzzelek Téged. Az én feladatom az, hogy elgondolkoztassalak és segítsek eligazodni a lehetőségek tengerében.

 

Ebben a blokkban egyrészt megmutatom az egyes jelzáloghitel fajtákat, így felkészülhetsz arra, milyen típusú hitelt szeretnél felvenni és annak milyen anyagi és egyéb vonzatai lesznek. Másrészt elmondom azokat a lehetőségeket is, melyek segítségével előre tervezhetsz, vagyis akár gyermeked lakásáról is idejében gondoskodni tudsz. Ezzel kapcsolatban írtam néhány gondolatot a blogomon nem rég, Kisgyermekednek lakástakarék - ebben biztos vagy? címmel. Fontosnak taratom ugyanis, hogy tisztában legyél azzal, mikor érdemes ezt a megoldást választanod és mikor nem.

 

Bővebb tudást könnyen szerezhetsz a Lakástakarékpénztári megtakarításokról, hiszen ez fontos része lehet döntési szempontjaidnak. 

 

Készen állsz a változtatásra, hogy megtedd ezt a lépést gyermekedért?

 

VÁLASSZ FENT A MENÜPONTOK KÖZÜL VAGY GÖRGESS LEJJEBB ÉS KATTINTS A MEGFELELŐ GOMBRA!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan a lakástakarékpénztárak összehasonlító táblázatát is letöltheted! Oldalaim tartalmát magam készítem a bloggal együtt. Így elképzelhető, hogy még nincs fenn az az információ, amire szükséged van. Ha nem találod a választ, írj nekem!

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

jelzálog hitelek

lakáshitelek

A jelzálog hitelek tengere egy sokrétű, összetett terület. Itt megtalálsz majdnem minden információt, amire szükséged van.

 

Az egyes hitelekkel - támogatott, piaci és szabad felhasználású jelzálos hitelekkel kapcsolatos részletes leírások és olyan letölthető segédanyagok, melyekkel megkönnyítem Számodra az információk összegyűjtését és a döntést.

lakástakarékpénztár (LTP)

lakástakarék - LTP

Ezzel a blokkal az a célom, hogy segítselek Téged pontosan megismerni az LTP megtakarítási forma jellemzőit és szabályait.

 

Megmutatom a jelenleg működő 4 pénztár közti különbségeket. Megmutatom, miért jó és mire használhatod fel.

nemzeti otthonteremtő közösség (NOK)

lakástakarék - LTP

A Nemzeti Otthonteremtő Közösség abban segít, hogy közösségi finanszírozással új lakást vásárolhass.

 

Sok tévhit kering a "lakás-lottó"-na is nevezett konstrukcióról. Itt megtalálod a pontos szabályait és működési elvét. Elmondom, mekkora állami támogatást jelent és hogyan juthatsz hozzá.

CSaládi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

lakástakarék - LTP

Itt találod a legfontosabb információkat a CSOK-ról összegyűjtve.

 

Mekkora kedvezményt jelent, hány gyermek esetén mennyi támogatást kaphatsz? Mi a feltétele ha új lakást vásárolsz és mi, ha használtat?

 

Megtudhatod, mire kell figyelned, mi mindennek kell megfelelned.

 

A CSOK nagy segítség lehet a lakáshoz jutásban, emellett még ott az ÁFA visszatérítés is. Ismerd meg a feltételeit...

lakásbiztosítások

lakástakarék - LTP

A legtöbb embernek lakásbiztosítása legalább van. Gondolom, Te is rendelkezel valamilyennel.

 

A hangsúly az utolsó szón van. Van valamilyen biztosításod vagy tudatosan és átgondoltan kötötted meg, hogy valóban térítse a Téged ért károkat?

 

Itt megmutatom, milyen főbb típusok vannak és hogyan védenek.

 

Ezenkívül itt találhatsz hasznos ismertetőt a társasház biztosításokkal kapcsolatban is...

hasznos cikkek

etikus pénzügyek blog

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. 

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

Olvasd el a hitelekkel, NOk-kal és lakástakarékkal kapcsolatos cikkeimet. Megtudhatod belőlük mennyi állami támogatást tudsz összesen igénybe venni az egyes megoldásokkal, mikor jó az LTP és mikor nem célszerű, sőt elmondom azt is, mire jó a NOK. Töltsd le az összehasonlítókat is!