a "legszebben megfogalmazott szerelmeslevél"...

 

 

A kockázati életbiztosítás a biztosítások között ma még "mostoha gyerek", hiszen nagyon sokan felesleges pénzkidobásnak tartják, mert ha nem történik semmi, akkor csak fizette, nem kap vissza semmit. Valóban, de abban ugye egyetértünk, hogy az a jó, ha erre nem kell fizetnie a biztosítónak? Ezért hívom én "ember CASCO"-nak. De mi van ha mégis? A lakásbiztosítást is fizeted évtizedeken át és lehet, hogy sosem történik baj...

 

Ha olvasod blogomat, tudod, hogy megszállott híve vagyok a kockázati életbiztosításoknak. Ezt néhány éve saját tapasztalatokkal is megtámogatom. Erről szól a Csak hiszed, hogy van időd című írásom.

 

Miért ez a legszebben megfogalmazott szerelmeslevél? Miért kellene, hogy fontos legyen ez Számodra is? Ha nincs családod, akkor azért, mert csak magadra számíthatsz. Egy betegség vagy egy baleset felboríthatja az életedet. Ha van családod, akkor azért, mert felelősséggel tartozol értük és ezáltal magadért is. Számítanak Rád, apaként vagy anyaként, családfenntartóként, a kis és nagy problémák megoldójaként. Elveszíthetnek, megváltozhatnak a képességeid egy betegség vagy baleset kapcsán. Mindkét esetben fontos, hogy legalább anyagilag rendben legyen minden ilyenkor is! Semmi sem mutatja jobban, hogy fontosak Neked, mint az hogy gondoskodsz róluk, akármi történjen is...

 

Vajon ha lenne egy pénzcsináló géped, kötnél rá biztosítást? Megkeresnéd a legjobb védelmet, hogy mindig működjön? Nos, ez a pénzcsináló gép TE magad vagy. A leginkább testreszabott megoldásért pedig célszerű szakértői segítséget igénybe venned.

 

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

 • Dönthetsz úgy, hogy nem foglalkozol a kérdéssel, mert nem akarod az ördögöt a falra festeni - ez kicsit struccpolitikának tűnik...
 • Azon az elven, hogy majd megkérdezed a kedves banki ügyintéző kislányt, biztos van valami a bankkártyához olcsón, nem mész máshova - biztos, hogy ezt akarod? Rengeteg féle biztosítás létezik még több szolgáltatással és más-más áron kapod akár ugyanazt. Ha a KGFB-nél megversenyezteted a biztosítókat évi pár ezer Ft-ért, akkor a családod védelmében miért nem teszed meg?...
 • Kitalálsz valamit, amivel megmagyarázod magadnak, miért felesleges erre költened, inkább spórolsz majd rá egyszer  - vagy bejön vagy nem...
 • Utána jársz mindennek Te magad, megismered az egyes biztosítók és szolgáltatók összes ajánlatát és kiválasztod a számodra leginkább megfelelő(ke)t :) - egy független szakértő tanácsadó megspórolja Neked az időt, amit eltöltenél vele, hiszen pont ebben segít és jobban átlátja a lehetőségeket...

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább. Vállalkozóknak készült kérdőívemet itt töltheted ki.

a kockázati életbiztosítás fogalma és szolgáltatásai

 

 

Az SZJA törvény szerint kockázati biztosítás minden olyan személybiztosítás, amely esetében biztosítási esemény bekövetkezése nélkül vagyoni érték kivonására nincs lehetőség (így különösen nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke), azzal, hogy kockázati biztosításnak minősül a kockázati biztosítási elemeket is magában foglaló biztosítások esetében az igazoltan elkülönített kockázati biztosítási rész is.

 

Lefordítva ez azt jelenti, hogy nem tudsz pénzt felvenni belőle (kivétel a díjkedvezmény, díjvisszatérítés), csak akkor fizet, ha bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény, ide nem értve a lejárati kifizetést. Tehát olyan személybiztosítás, amely alapján a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosított halála, egészségkárosodása vagy rokkantsága esetén kifizeti a szerződésben meghatározott biztosítási összeget, járadékot, vagy a szerződésben meghatározott egyéb szolgáltatást teljesíti.

 

Tanácsadás során többször is felmerülő kérdés, hogy lehet-e több kockázati biztosításod is. IGEN (Ptk. 6:476.§). Életbiztosítások esetén amennyi szerződést fizetsz, baj esetén annyi szerződés alapján fizet Neked a biztosító. Ugyanez viszont nem igaz a vagyonbiztosításokra és a felelősségbiztosításokra... 

 

 

Alapvető szolgáltatások lehetnek:

 

 • Haláleseti biztosítás
 • Maradandó egészségkárosodás
 • Baleseti kiegészítők (halál, rokkantság, égés, lágyrész sérülés, műtét, kórház)
 • Egészségbiztosítási kiegészítők (kritikus betegségek, műtét, kórház, női kiegészítők)

 

További kiegészítő szolgáltatások lehetnek még a teljesség igénye nélkül:

 

 • Rokkantsági díjátvállalás
 • Haláleseti díjátvállalás
 • Járadékszolgáltatások
 • Keresőképtelenségi térítés
 • Orvosi call center
 • Gyermekeknek szóló kiegészítők
 • Szülők együttes halála

csoportos kockázati életbiztosítások

 

 

A csoportos biztosításokat két szempontból érdemes megközelíteni:

 

 

Magánszemélyként:

 

Magánszemélyként jellemzően akkor találkozol csoportos életbiztosításokkal, amikor a bankkártyád vagy hitelkártyád mellé kötsz életbiztosítást. Ilyenek többnyire a hitelek mellé ajánlott hitelfedezeti biztosítások is. Sőt, ide sorolhatjuk a lakás és gépjármű biztosításokhoz köthető kockázati kiegészítőket is. Másrészt akkor, ha a munkáltatód szeretne gondokodni a vele dolgozó munkatársakról, ezért ilyen módon segít téged abban, hogy biztonságban érezhesd Magad.

 

Általánosságban az a tapasztalatom, hogy sokaknak van ilyen biztosítása, de fogalmuk sincs, mire fizet, milyen fedezetekre szól és mire nem, valamint azt sem nagyon tudják, hogy mekkora az aktuális biztosítási összeg.

 

 

Vállalkozóként:

 

Cégvezetőként jó megoldás lehet a csoportos biztosítás, ha többféle fedezetet szeretnél viszonylag olcsón. Lehetőséged van ebben is differenciálni úgy, hogy több csoportra osztod a munkavállalóidat azon szempontok alapján, amik Neked fontosak. Lehet ez a hasznosság elve, lehet az alapján, hogy kinek mennyire veszélyes a munkaköre, de lehetnek bármilyen más szempontjaid is. Így csoportosítva munkatársaidat más és más összetételű és mértékű biztonságot adhatsz nekik.

 

A csoportos élet-, baleset-, és egészségbiztosítások díja egy főre lebontva jellemzően kedvezőbb, mint az egyéni biztosításoké. Ezenkívül megvan az a nagy előnye, hogy jól kezeli a fluktuációt. Hiszen létszámra vetítve kapod a díjat, így ha valaki kilép és másik munkatársat veszel fel helyette, az nem változtat a biztosításon, emiatt nem kell újat kötnöd.

 

Legtöbb biztosítónál már kis létszámra, akár 2-10 főre is meg tudod kötni. Általánosságban azonban minél nagyobb a létszám, annál kedvezőbb az egy főre jutó díj. 

 

Ami még nagy előnye lehet a csoportos biztosításnak, hogy egyes biztosítók bizonyos létszám felett (általában 10 fő), pótdíjért az előzménybetegségeket is beválallják vagy adnak olyan szolgáltatásokat is, amik egyéniben nem elérhetők. Amennyiben szeretnél ezen a módon is gondoskodni munkatársaidról, kérj ajánlatot független szakértőtől, aki megkeresi Neked a leginkább az igényeidre szabott lehetőséget.

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik megoldás lesz az ideális. Nem javaslom, hogy eleve elzárkózz bármelyiktől is, hiszen a Te és szeretteid életéről, egészségéről és jövőjéről van szó! 

 

 

Egy rossz döntéssel azt kockázattod, hogy vagy nem lesz védelmed vagy nem megfelelő lesz a védelmed. Ha csak emiatt nem juthatnak hozzá szertteid időben a szükséges anyagi segítséghez, ami lehetővé teszi számukra ugyanazt az életminőséget amit Te biztosítottál nekik, akkor hiába dolgoztál annyit. Ha csak emiatt nem áll majd rendelkezésetek re az az összeg, amivel meg lehetne menteni például a gyermekedet, akkor örökké magadat fogod hibáztatni. Ha csak emiatt lesz kínlódás az életetek egy maradandó sérülés miatt, akkor egész életedet úgy élheted le, hogy Te miattad van...

 

Azonban sokféle életbiztosítás van a biztosítók kínálatában, nagyon jók és kevésbé jók is, olcsóbbak és drágábbak. Ezért érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned a személyreszabott megoldáshoz. Ha vállalkozó vagy, akkor az egyéni és vállalkozásbeli céljaidat is érdemes összehangolni. A kockázati életbiztosítások díja ugyanis adómentes juttatásként 100%-ban elszámolható költségként a minimálbér 30%-áig.

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze a különböző terméket és nézd meg melyik adja ár-érték arányban a legnagyobb biztonságot, figyelembe véve a szubjektív tényezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat! Ha nem találod a választ a kérdésedre, írj nekem!

 

Ha vállalkozó vagy, akkor mindenképp javaslom, nézd meg az adómentes juttatásokról szóló menüpontot, valamint olvasd el blogomban a kapcsolódó cikkeket. Ezek alapján megközelítőleg teljes képet kaphatsz arról, hogy miért is jó Neked, mint vállalkozónak vagy cégvezetőnek, ha ilyen módon is gondoskodsz munkatársaidról. Megmutatom Neked, konkrét számokkal is, hogy mit nyerhetsz és mit veszíthetsz. Tanácsadásom során pedig megkeresem Neked azt a megoldást, amely ár-érték arányban a leginkább szolgálja az érdekeidet. Hívj fel!

Kapcsolódó témakörök:

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

balesetbiztosítások

Cziráki Móni balesetbiztosítások

Neked is elég a bankkártyád mellé adott 500.000 Ft-os baleseti halálra szóló biztosítás? Mire?

 

Mi lesz, ha nem halsz bele, hanem egy "csak" sérülten éled le hátralevő életed? Ezenkívül gondolj a szeretteidre is. Velük mi lesz? Hogyan éltek tovább?

 

Szinte minden olyan lehetséges baleset következményeire felkészülhetsz, ami leselkedik rátok nap, mint nap. Ezek díja pár száz forintos tétel, mégis kevesen helyeznek rá elég nagy hangsúlyt. Tájékozódj itt arról, hogyan védenek...

adómentes juttatások

Cziráki Móni adómentes juttatásokról

Jól jöhetsz ki abból, ha Te is élsz az általuk kínált lehetőségekkel, három okból is.

 

Az egyik, hogy segítségükkel javul a munkaerővel kapcsolatos költségeid ár-érték aránya, vagyis ugyanakkora nettó juttatás kifizetése kulcsfontosságú munkatársaidnak Neked kevesebbe kerül.

 

Vannak olyanok is köztük, amiket magánemberként is fizetnél, miért ne használd ki adócsökkentő tételként.

 

Harmadrészt segítségedre lesznek a munkaerő megtartásban és sok más olyan dologban, amik áttételesen csökkentik a költségeidet. Nézd meg bővebben...

hasznos cikkeim

Cziráki Móni blog kockázati életbiztosítások

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked majd.

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

A pénzvilág szabályai és kínálata sokszor nehezen átlátható és vannak olyan fontos szempontok, amiket célszerű figyelembe venned a választásodnál. Ezekről is olvashatsz írásaimban...

betöltés…
(you must be logged in to Facebook to see comments).