privát bankár szolgáltatások és befektetések - nekem?

 

 

Igen! Előbb azonban tisztázzuk, mit is értek ezalatt. Azután részletesen megmutatom a befektetési alapok jellemzőit és ennek a befektetési formának a működési elvét...

 

Sokáig csak a "gazdagabb" rétegnek volt privát bankárja, számlavezető bankjukon keresztül. VIP ügyfélként, amiért nagy összegű számlaforgalmuk vagy megtakarításuk volt az adott banknál, felajánlották nekik ezt a lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy van egy kijelölt banki ügyintéző, akit személyesen kereshettek meg banki ügyleteikhez, így mindig ugyanaz az ember foglalkozott velük sorban állás nélkül. E privát bankár pedig időnként megkereste őket egy jobb ajánlattal vagy egy új befektetési lehetőséggel.

 

Mára ez a helyzet már megváltozott. Még mindig a felső réteg kiváltsága, hogy saját brókerük legyen, hiszen ők tudják megfizetni ezt a szolgáltatást. Ez az illető azonban ritkán azonos a bank által kijelölt privát bankári ügyintézővel és tevékenysége sem korlátozódik a csak banki ügyletekre.

 

Itt és most én is az utóbbit értem privát bankári szolgáltatások alatt, csak bárki számára elérhetően. Vagyis Neked is segítek, amennyiben tudatosan gondolkodsz a pénzügyeiddel kapcsolatban. Hiszen a jelenlegi és közeljövőben várható banki kamatkörnyezet, valamint a szinte nulla kamatból levont költségek erőteljesen meghatározzák, hova és hogyan érdemes tenni a pénzedet. Manapság pedig már nem kellenek milliók ahhoz, hogy egy-egy jólmenő részvényhez hozzájuss. Ezt megteheted befektetési alapokon keresztül.

 

Mi is az a befektetési alap?

 

 

A befektetési alap tulajdonképpen egy vagyontömeg, amit az alapkezelő kezel. Úgy képzeld el, mintha egy nagy közös kasszába fizetnéd be a pénzedet, és annyiban van tulajdonjogod a kasszához, amekkora arányt képvisel az összes befizetésből a Te pénzed. Ezt a részesedést a befektetési jegy testesíti meg. A befektetési jegy lényegét tekintve, egy vagyoni és egyéb jogokat megtestesítő, átruházható értékpapír. Ezt kapod cserébe a befizetett pénzedért.

 

Célotok az, hogy a befizetett pénzetek gyarapodjon, ezért a közös pénztömeghez megbíztok valakit, aki eldönti, hogy mit vegyetek belőle. Ő a fizetését is ebből a kasszából kapja, ti pedig nem szólhattok bele abba, hogy mit csinál. Ez a szakértő az alapkezelő, fizetése pedig az alapkezelési díj. Mivel az alapkezelő döntéseit nem kérdőjelezhetitek meg, kell valaki, aki felügyeli és ellenőrzi. Ezt a feladatot a letétkezelő látja el.

 

Megállapodhattok abban is, hogy ha nagyon jó üzletet köt az alapkezelő, ami a vártnál magasabb hasznot hoz, akkor az elért hozam különbözetéből ő jutalmat kap. Ez a sikerdíj.

 

Az alapkezelő több dolgot is vásárolhat az alapban levő vagyonból. Ezek különféle értékpapírok: állampapírok, kötvények és részvények, valamint ingatlanok, arany, olaj és egyeb befektetések. Amennyiben nem tudod pontosan, hogy melyik mi, nézd meg a fogalomtárban. Az alapkezelő tevékenységének célja az, hogy gyarapodjon a pénz, vagyis az alap működtetésével hozamot érjen el.

 

A közös kasszában, vagyis az alapban levő összes forgatható pénzt nevezzük nettó eszközértéknek. Azért nettó, mert ebből már levonásra kerültek a költségek. Az egy egységre jutó nettó eszközérték adja a befektetési jegy árfolyamát, amin megvásárolhatod vagy eladhatod. Fontos tudnod, hogy ez az érték folyamatosan változik. Attól függően, hogy milyen értékpapírokat és eszközöket tartalmaz az alap, és milyen befektetési politikát követ az alapkezelő, különböző az egyes befektetési alapok kockázata. Ezzel párhuzamosan pedig az elérhető hozam vagy veszteség mértéke is változó.

 

A befektetési alap tehát nem valami misztikus és érthetetlen dolog és nem is ördögtől való. Tulajdonképpen a kisbefektetők pénzét gyűjti össze, hozzáadja a szakértelmét és ezzel lehetőségük lesz olyan befektetésekhez hozzáférni, amit "kis emberként" nem tehetnének meg. Ezáltal ráadásul egyszerűbb, biztonságosabb és költséghatékonyabb is. A szakértelmet pedig a portfólió menedzserek adják hozzá.

 

Miután az alapokat tisztáztuk, nézzük hogyan kerül a képbe a privát bankár. Esetemben, mint szolgáltatás, azt jelenti, hogy megnyitom Neked az értékpapír számlát és segítek a befektetéseid kezelésében. Emellett rendben tartom a biztosításaidat és az egyéb megtakarításaidat is. Megkeresem Neked a legoptimálisabb bankszámla csomagot vagy hitelt és tudok segíteni a vállalkozásoddal kapcsolatos pénzügyekben is. Tisztességes ajánlat? Ha Te is így gondolod, küldd el nekem a kitöltött kérdőívet és folytassuk tovább a beszélgetést személyesen!

ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLA és a befektetések

 

 

Mire jó az értékpapír számla és mit nyújt Neked?

 

Az értékpapírszámla tulajdonképpen olyan, mint egy bankszámla, azzal a különbséggel, hogy ezen nem készpénzt, hanem a befektetéseidet és értékpapírjaidat (például az állampapírokat) tartják nyilván. Így nyithatsz TBSZ vagy NYESZ számlát is. A TBSZ-ről bővebbet a fogalomtárban találsz.

 

Természetesen vannak a számlának költségei is. Ilyenek például a számlavezetési díj, a vételi és eladási díj. Az egyes szolgáltatók különféle díjakat és egyéb költségeket számolnak fel, amit szinte lehetetlen egy táblában összefoglalni úgy, hogy mindig aktuális és pontos legyen az információ. A költségeken belül vannak fix és változó költségek.

 

A számlanyitás maga, ingyenes. Amikor megnyitjuk a számlát, egy alkalommal be kell menjünk a bankba, mert az azonosítást és a kockázati teszt kitöltetését ők végzik el. A megnyitott számlára utalhatod át azt az összeget a költségekkel növelten, amit befektetni szeretnél. Azt is meg kell jelölnöd, hogy mit szeretnél venni a pénzedért. Ezután, amikor kedves és pénzed van, indíthatsz újabb tranzakciókat, vagyis további összegeket befektethetsz vagy felvehetsz belőle.

 

Tudnod kell, hogy a befektetéshez mindenképp kell szakértelem, ha nem csak a szerencsédre akarsz alapozni. Ezért, ha Te nem rendelkezel ezzel, akkor szükséged van tanácsadóra is. Vagy legalább arra, hogy tudd, melyek az aktívan kezelt alapok és akkor inkább ezek közül válassz. Egy jó értékpapírszámlán szinte akármibe be tudsz feketetni, ez azt jelenti, hogy kialakíthatod kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően a portfóliódat. Vehetsz az egészen biztonságos állampapíroktól kezdve a különböző befektetési alapokon át a legrizikósabb részvényig bármit.

 

Befektetés előtt a legfontosabb, amit tisztáznod kell magadban, hogy milyen időtávban gondolkodsz, milyen céllal fektetsz be, mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni cserébe a hozamért és mennyit akarsz mindezzel foglalkozni. Ezektől függ az is, hogy normál számlán, TBSZ-en vagy NYESZ-en helyezed el a pénzedet. Ezek alapján tudsz tanácsadói segítséget kérni is. 

 

Milyen garancia vonatkozik a befektetésedre?

 

Az alapok esetében a biztonságot az egyedülálló, szigorúan szabályozott intézményrendszer garantálja. Az értékpapír számlákra BEVA pedig garancia érvényes. A BEVA, teljes nevén Befektető-védelmi Alap, kártalanítási összeghatára 100.000 €. Ezen összeg felett érdemes megosztani a befektetéseidet. Az állampapírokhoz pedig állami garancia kapcsolódik. 

 

Akár hosszú-, akár rövidtávú befektetésben, megtakarítsában gondolkodsz, akár forintban vagy akár devizában, ez a garancia egy megfelelően kiválasztott szolgáltatóval biztonságot adhat Számodra.

 

 

Befektetési tanácsadás

 

 

Mit nyújtok Neked ebben és miért pont én?

 

  • Teljes ügyintézési segítséget, amivel időt takarítasz meg.  
  • Folymatosan követem a számlád, vagyis a befektetésed értékét és segítek abban, hogy mikor és milyen befektetési alapot érdemes választanod.
  • Közösen megbeszéljük az igényeid, a céljaid és a kockázattűrő képességed alapján a portfóliód összeállítását, vagyis személyreszabott egyedi befektetési stratégiát állítunk össze.
  • Azonnal felhívom a figyelmedet az olyan gazdasági eseményekre, amelyek hatással lehetnek befektetésedre.
  • Kérdéseiddel lesz kihez fordulnod, amikor információra van szükséged egy döntésedhez, vagyis hathatós segítséget kapsz a pénzügyi termékek közti eligazodáshoz.
  • Összehangoltan kezelem a befektetéseidet az életed egyéb pénzügyi területeivel.
  • Az ERSTE, mint szolgáltató, ismert és elismert. A választható befektetési alapok száma több, mint 800. Emellett lehetőséged van Kamatozó Kincstárjegy és Féléves Kamatozó Kincstárjegy vásárlására is.
  • Vállalkozásod pénzügyi kérdéseiben is segítek és kialakítjuk ott is a céljaidnak leginkább megfelelő portfóliót, ami segít abban, hogy a megfelelő pénzügyi stratégiával el is érhesd őket.

Hogy milyen egyedi jellemzőik vannak az egyes befektetési alapoknak, melyiknek mi az előnye és a hátránya, illetve mikor és melyiket érdemes választanod, ezeket személyes beszélgetésünk során tudom elmondani Neked. Arról, hogy milyen fajtái vannak a befektetési alapoknak és mik az alaptípusok, a fogalomtárban olvashatsz bővebb információkat. Hasznos tanácsokért és elgondolkoztató cikkekért pedig látogasd meg blogomat.

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan több összehasonlító anyagot is letölthetsz! Ha nem találod a választ, írj nekem!

 

Miért engem válassz és miért fogadd el segítségemet? Nézd meg bemutatkozó oldalamat és olvasd el ügyeleim véleményét :).

Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

Kapcsolódó témakörök:

Állampapírok

kamatozó kincstárjegy, állampapírok

Biztonságos és garantált megtakarítási forma. Sokan szeretik a mai változó világban, ha kiszámítható az a kamat, amit befektetett pénzükért kapnak.

 

A kamatok csökkenése és az állami garancia miatt egyre népszerűbb, többnyire rövid- vagy középtávú megtakarítási forma. Kisebb tőkével is jegyezhető, ezért szinte bárki számára elérhető.

 

Kiszámíthatósága miatt, ha biztonságra törekszel, ennek tökéletes módját kínálják az állampapírok. Ebben a blokkban ezeket ismertetem...

befektetések vállalkozásoknak

befektetések vállalkozásoknak

Talán Te vagy az üdítő kivétel, de a legtöbb vállalkozó nincs tisztában azzal, hogyan és mire tudja felhasználni a befektetéseket vállalkozásában.

 

Ebben a blokkban ehhez adok Neked segítséget. Tájékozódni tudsz arról, milyen befektetési formákat milyen módon tusz felhasználni és mire.

 

Azt is elmondom, miért jó ez Neked és hogyan tudsz velük adót optimalizálni.

 

Természetesen a részletekről jobb, ha személyesen tudunk beszélgetni, hiszen a befektetések szakértelmet igényelnek...

nyesz

NYESZ

Ismert és sokak által választott megtakarítási forma. Sajnos olyanok is ezt választják, akiknek nem lenne szabad, hiszen aktív befektetési tudást és odafigyelést igényel.

 

Ez ugyanis típusát tekintve egy értékpapírszámla, tehát kereskedési céllal hozták létre. De mivel nyugdíjcélú megtakarítás, erre is igénybe veheted az évi 20%-os SZJA visszatérítést.

 

Ebben a blokkban bemutatom részletesen a jellemzőit, a költségeit és emellett a lehetőségeidet is.

betöltés…
(you must be logged in to Facebook to see comments).