Befektetések és megtakarítások - lehetőség az anyagi függetlenségre...

Befektetés és megtakarítás - mit rejtenek a szavak?

 

 

Két különböző fogalom. Amiben megegyeznek az az, hogy mindkettő esetén olyan pénz teszünk félre, amire jelenleg "nincs szükségünk" egy jövőbeli cél érdekében. Amiben különbözek, az röviden összefoglalva a kockázatuk, vagyis az általuk elérhető nyereség vagy veszteség mértéke.

 

Ezt azért fontos tisztáznunk, mert sokan összekeverik a kettőt. Olyan megtakarítástól várnak magas nyereséget, amelyik nem alkalmas erre és olyan befektetéssel szeretnének biztonságos hozamot elérni - ráadásul azonnal hozzáférhetően és rövid idő alatt -, amely eleve kockázatos, hiszen befektetés...

 

Mindig tartsd szemelőtt, hogy a HOZAM - BIZTONSÁG - IDŐTÁV háromszögében mindig csak valamelyik "kárára" tudod növelni a másik kettőt. Magas hozammal, biztonságosan és rövid idő alatt nem fog menni!

 

MEGTAKARÍTÁS:

 

Egyszerűbb, mert kevesebb pénzügyi ismeretet igényel. Sokkal kiszámíthatóbb, kisebb a kockázata. Az általa elérhető nyereség alacsonyabb ugyan, de biztosabb. Kevésbé befolyásolják a külső tényezők, mint a vállalat működése vagy a globális gazdasági környezet.

 

A megtakarítások közé sorolhatjuk például a lekötött bankbetéteket, az állampapírokat vagy a hagyományos típusú életbizosításokat. De ha nagyon sarkítva nézem, ilyen az otthoni malacpersely, a befőttes üveg a szekrényben és a párnaciha is :).

 

Ezekkel kapcsolatosan részletes információkat találsz az "Állampapírok" és a "Megtakarítások" menüpontokban, hasznos tanácsokért pedig látogasd meg blogomat. Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább  egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

befektetés:

 

Bonyolultabb, hiszen tapasztalatot és magasabb szintű pénzügyi ismeretek szükségesek hozzá. Azonban elengedhetetlen része az anyagi függetlenség elérésének. Komoly ingadozások jellemzhetik, vagyis elérhetsz vele jelentős nyereséget, de ugyanilyen jelentős veszteséget is. Erőteljesen befolyásolják a külső tényezők, nagyobb a piaci és egyedi kockázata.

 

Befektethetsz többféleképp is. Ide sorolhatjuk például az értékpapírokat (részvények, befektetési jegyek), a nemesfémeket, az ingatlant, a befeketetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokat. A befektetésed módja is többféle lehet, például közvetlen vásárlás (ingatlan, értékpapír, arany). De értékpapírszámlán, alapkezelőkön keresztül beszállhatsz befektetési alapokba (befektetési jegy) vagy eszközalapokba a biztosításokon keresztül. Mindezekkel kereskedhetsz is tanácsadó segítségével vagy anélkül, önállóan.

 

Ezekkel kapcsolatosan részletes információkat találsz az "Értékpapírszámlák", a "Unit linked" és a "Más befektetések" menüpontokban, hasznos tanácsokért pedig látogasd meg blogomat.

 

VÁLASSZ FENT A MENÜPONTOK KÖZÜL VAGY GÖRGESS LEJJEBB ÉS KATTINTS A MEGFELELŐ GOMBRA!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd segítségül Tudástáramat! Oldalaim tartalmát magam készítem a bloggal együtt. Így elképzelhető, hogy még nincs fenn az az információ, amire szükséged van. Ha nem találod a választ, írj nekem!

Ajánlatkérés
Neved  
E-mail címed  
Telefonszámod  
Befektetni kívánt összeg  
Rendszeresen vállalt megtakarítás összege  
Futamidő  
Hogyan találtál rá az oldalamra?  
Mi a célod a megtakarítással / befektetéssel?  
Egyéb fontos információ  
Cziráki Móni pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás

állampapírok

kamatozó kincstárjegy

Biztonságos és garantált megtakarítási forma. Sokan szeretik a mai változó világban, ha kiszámítható az a kamat, amit befektetett pénzükért kapnak.

 

Ennek tökéletes módját kínálják az állampapírok. Ebben a blokkban ezeket ismertetem...

értékpapírszámla

befektetések hozama

Pénzünk egy részét érdemes befektetni. Ebben nyújtanak segítséget az értékpapír számlák, melyekkel kisebb volumenben is hozzáférsz olyan értékpapírokhoz, melyeket közvetlenül csak nagy összegért lenne lehetőséged megvásárolni.

 

Befektetési alapok, értékpapírok, TBSZ...

unit linked életbiztosítás

unit-linked életbiztosítás

Az örök vita téma, hogy jó-e vagy sem a unit-linked biztosítás. Egy biztos, mostmár etikusak. Erről blogomon olvashatsz több cikket is.

 

Itt inkább a száraz tények: hogyan működik, mik a jellemzői, milyen előnyei és hátrányai vannak.

megtakarítások

megtakarítási lehetőségek

Megtakarításnak fogalma szerint a közgazdaságtanban azt a jövedelem részt nevezzük, amit nem költünk el.

 

Sokféle megtakarítási lehetőség létezik az állampapírokon, befektetési alapokon, unit linked biztosításokon kívül. Ezek típusairól és jellemzőiről találsz itt információkat. 

más befektetések

befektetési lehetőségek

Sokféle módja van a befektetési lehetőségeknek. A külön pontban tárgyaltakon kívül itt sorra veszünk néhány ismertebb befektetési formát.

 

Ezek legfontosabb jellemzőit és mérlegeslési szempontjait mutatja meg ez a blokk.

hasznos tudás

etikus pénzügyek blog

Blogomon értékes információkat gyűjthetsz ahhoz, hogy minél könnyebben vedd az akadályokat a pénzügyeidben.

 

Írásaimban elmondom hol vannak a buktatók, mi minden az, amire az egyes pénzügyi termékeknél vagy épp egy tanácsadóval való beszélgetésnél figyelned érdemes.