gallery/etikus

lakástakarékpénztár - állami támogatással vételhez, szépítéshez...

 

 

A Parlament által elfogadott, 2018.10.17. napján hatályba lépő 2018. évi LXIII. törvény értelmében 2018.10.16. napját követően megkötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében a lakás-előtakarékoskodót állami támogatás nem illeti meg. Továbbá a törvény hatályba lépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződésednél, ha meghosszabbítod a megtakarítási idejét, erre a meghosszabbított megtakarítási időre sem illeti meg az állami támogatás.

2018.10.17. napjától a blogomon elérhető cikkek az LTP állami támogatásával kapcsolatban a korábban megkötött szerződésekre vonatkozóan tájékoztató jellegűek.

 

A lakástakarékpénztár egy szakosított hitelintézet, amely csak és kizárólag lakáscélú betétek gyűjtésével és lakáscélú hitelek nyújtásával foglalkozik.

 

A lakástakarék egy részben államilag finanszírozott lakáscélú előtakarékosság. Magyarországon 1997 óta elérhető, szabályait pedig az 1996. évi CXIII. törvény, valamint a 215/1996. (XII. 23.), a 47/1997. (III. 12.) és az ezek módosításáról szóló 47/2006. (III. 7.) Kormányrendelet tartalmazza.

 

A megtakarítást havonta fizeted a szerződésedben választott betétgyűjtési futamidő alatt, ami lehet 4, 5, 6, 8 vagy 10 év.

Erre a megtakarításra kamatot valamint állami támogatást kapsz. Az állami támogatás mértéke a havi befizetés 30%-a, de éves szinten max. 72.000 Ft. A megtakarításon felül vehetsz fel rá előre meghatározott futamidejű, fix kamatozású kölcsönt.

 

Az összeget csak ingatlannal kapcsolatos célokra használhatod fel, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen futamidőre és mekkora összegre kötöd a szerződést.

 

Tapasztalatom az, hogy még a pici gyermekek számára is ezt ajánlják az ezt értékesítő ügynökök. Ugyanakkor véleményem szerint, ha csak egy megtakarítást tudsz indítani gyermekednek, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Erről bővebben írok blogomon Kisgyermekednek lakástakarék? - biztos vagy benne? Írásomból az is kiderül, hogy mik az előnyei az LTP-nek, mikor ne ezt válaszd és mire kell figyelned...

 

Legyen világos a cél, hogy miért akarsz LTP szerződést kötni és aszerint cselekedj. Ha nincs konkrét terved, akkor is jól jöhet évek múlva, de ne ez legyen az egyetlen megtakarításod! Ha nem tudod pontosan, mire lehet felhasználni és milyen előnyei ill. hátrányai vannak, inkább kérj szakértői segítséget olyantól, aki nem csak ezt értékesíti, így mindkét oldalát elmondja Neked. 

 

Milyen lehetőségeid vannak?

 

 • Dönthetsz úgy, hogy nektek ez elég megtakarításként, a többit majd megoldod valahogy - ha mégsem sikerül, szembesülhetsz azzal a problémával, hogy van ugyan pénzetek az LTP-ben, de nincs mire felhasználni, viszont kellene pénz másra, de arra nem használhatod fel ezt...
 • Azon az elven, hogy jó ha van, kötsz egyet valahol jól hangzó akcióban - valóban jó, ha van, de csak akkor, ha ez nem az egyetlen megtakarításotok...
 • Utána jársz mindennek, megismered az egyes LTP módozatok közti különbségeket és kiválasztod a számodra leginkább megfelelőt :) - egy jó tanácsadó ebben segít...

Amennyiben már itt elakadtál és szívesebben olvasnál többet erről, akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

lakástakarékpénztári megtakarítás jellemzői és szabályai

 

 

Szerződéses összeg = Megtakarítás + Kamat + Állami támogatás + Hitel

 

 

 

Ez mit is jelent? Ha például kötsz a Fundamentánál egy 4 éves szerződést, akkor havonta fizeted a 20.000 Ft-ot 49 hónapon át, ez összesen 980.000 Ft. Erre kapsz 26.680 Ft kamatot, valamint 294.000 Ft állami támogatást. Így a megtakarításként felvehető összeg 1.300.680 Ft lesz. Ha szeretnéd felveheted a szerződésben előre rögzített 1.919.320 Ft hitelt is, melynek havi törlesztő részlete 38.511 Ft lesz 57 hónapon át. A megtakarítási rész (1.300.680 Ft) és a hitel (1.919.320 Ft) együttesen 3.220.000 Ft, vagyis ez a szerződéses összeg.

 

A számlanyitási díj a szerződéses összegre vetítve 1%, a számlavezetési díj pedig 150 Ft havonta. Tehát amikor megkötöd a szerződést, akkor a havi megtakarítást, a számlanyitási és a számlavezetési díjat kell befizetned, vagyis 20.000 + 32.200 + 150 = 52.350 Ft-ot.

 

Általában az lakástakarékpénztárak elsősorban azzal próbálnak csábítani, hogy valamilyen akciót hirdetnek a számlanyitási díjra. Van, hogy bizonyos feltételek mellet elengedik, vagy csak a felét kell kifizetned, vagy csökkentett összeget kérnek (például 1 havi megtakarítással megegyező összeget). Mielőtt döntesz, nézd meg az akció feltételeit, hogy biztosan tudod-e vállalni és a teljes futamidőre vetítve valóban jobban jársz-e vele.

 

 

Mik a lakás előtakarékosság jellemzői?

 

 

 • 30%-os állami támogatás az éves megtakarítási összeg után - egyedi szerződéseknél max. 72.000 Ft / év, lakásszövetkezet és társasház esetén pedig maximumát a törvény lakásszám alapján határozza meg 108.000 - 324.000 Ft.
 • Az állami támogatás alanyi jogon jár, nem kötődik sem keresethez, sem életkorhoz, sem máshoz - de csak belföldön és csak lakóingatlanhoz használható fel.
 • Kamatadó mentesség
 • Széleskörű felhasználási lehetőség ingatlanhoz
 • Családon belül összevonható, így többszörözhető az állami támogatás
 • Rugalmas szerződési feltételek (havidíj, futamidő, kezdési időpont, kedvezményezett)
 • Fix, tervezhető hitellehetőség
 • Tőkegarantált megtakarítás
 • OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garancia
 • A különböző módozatok elsősorban a minimális értékszámban, a betét és lakáskölcsön kamataiban valamint a törlesztő részletek mértékében térnek el egymástól.
 • Kiutalási időszak a 2017.07.01 előtt kötött szerződések esetében 3 hónap, az ezután aláírt szerződéseknél 2 hónap.

 

 

Milyen célokra használható fel?

 

 

Az összeg felhasználható többek között

 

 • lakótelek, lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlására, építésére, cseréjére;
 • lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása, ideértve a nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlására;
 • az előtakarékoskodó vagy közeli hozzátartozója használatában lévő ingatlan bővítésére, felújítására, korszerűsítésére, helyreállítására - ebbe sok minden belefér. Minden, ami akkor is rajta maradna, ha fejre állítanád az ingatlant (pl. légkondi, beépített bútorok, beépített gépek, jakuzzi, szauna, épített medence, napkollektor, kerítés, és persze a festés-mázolás, ablakcsere, tetőtér beépítés meg egy új kazán;
 • az előtakarékoskodó vagy közeli hozzátartozója tulajdonában lévő ingatlan lakhatóságát javító közművek, kommunális létesítmények saját vagy önkormányzati közműfejlesztési társulat által történő megvalósítására, felújítására. - Ilyen közmű például a csatorna, szilárd burkolatú út, központi fűtés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, kerítés, árok, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internet) kiépítése, felújítása, stb.;
 • társasházi vagy szövetkezeti lakások lakástulajdonosainak közös tulajdonában lévő épületrészek felújításra, korszerűsítésére;
 • a fenti célok valamelyikére pénzügyi intézménytől, biztosítótársaságtól, munkáltatótól vagy önkormányzattól felvett lakáskölcsön és lakás lízing kiváltására. 

 

 

Mik az állami támogatás és a kutalás feltételei?

 

 

 • Minimum 4 éves, maximum 10 éves megtakarítási időszak.
 • A teljes állami támogatásnak feltétele a rendszeres megtakarítás. Amennyiben nem rendszeresen fizeted a havi részleteket (elmaradsz vele és utőlag fizeted be), akkor eleshetsz az állami támogatás egy részétől.
 • A megtakarításnak el kell érnie a minimális értékszámot (a minimális értékszám az, ami alatt a szerződéses összeg nem kerülhet kiutalásra).
 • A minimális értékszámok és a megtakarítási hányadok figyelembe vételével a LTP az előtakarékoskodók között sorrendet állít fel.
 • A megtakarítási időszak leteltével a pénztár értesítést küld a kiutalás időpontjáról. Ekkor nyilatkozhatsz, hogy kéred-e a kiutalást vagy szeretnéd folytatni a betételhelyezést.
 • A lakáscélú felhasználást igazolnod kell, kivétel ha 2009.07.01. előtt kötötted a szerződésedet és legalább 8 éves futamidőre.

 

 

Hogyan kell igazolnod a lakáscélt?

 

 

 • Vásárlás esetén az összeg felvételét megelőzően a lakás-takarékpénztárhoz be kell nyújtani az adásvételi szerződést, a szerződés földhivatalhoz történő benyújtására a lakástakarékpénztárnak adott megbízást, illetve az építési engedélyt.
 • Az igényelt összeg felvételét követően lakáscélú kölcsönök kiváltása esetén 30 napon belül a lakáscélú kölcsön törlesztéséről szóló igazolást,
 • Az igényelt összeg felvételét követően lakás vagy családi ház építése vagy bővítése esetén a bővítésre vonatkozó számlákat 18hónapon belül.
 • Az egyéb szükséges iratokat pedig 120 napon belül kell benyújtani.

 

Az LTP szerződéshez kapcsolódó lakáskölcsönről a Jelzáloghiteleknél találsz bővebb információt.

 

 

LTP társasházaknak és lakásszövetkezeteknek

 

 

Lakástakarékpénztári szerződést nem csak magán emberként köthetsz, hanem a társasház vagy a lakásszövetkezet is indíthat egyet. Azt gondolom, minden társasháznak kéne, hogy legyen, hiszen ebből fedezhetők az olyan nagyobb kiadások, mint a szigetelés, a vezeték rendszer cseréje, vagy a tetőjavítás, de akár a festés is. Ezek nagyon magas költségű javítások és ha nincs megfelelő tartaléka erre a háznak, akkor bizony zsebből kell kifizetnie a lakóknak.

 

Ez esetben a szerződéses összeget lakásszám alapján határozzák meg. Annyi szerződést tudtok kötni, ahány épületből vagy önálló egységből áll a társasház, tehát akár műszakilag elkülönülő tömbönként, lépcsőházanként is. Így előre tervezhetitek a kiadásokat. Ha nektek még nincs, vesd fel a közgyűlésen! Ebben is szívesen segítek Nektek...

 

 

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől és személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik megoldás lesz az ideális. Nem javaslom, hogy csak a számlanyitási díj alapján dönts! 

 

 

Érdemes megnézned azt is, mekkora a betéti és a hitelkamat, van-e kezelési költség. Számítanak a kínált egyéb kedvezmények, valamint az ezekért cserében kért szolgáltatások igénybevételének hasznossága és díja. Ezért érdemes független szakértő tanácsadó segítségét kérned.

 

Ha mégis egyedül döntenél, ülj le, számolj, hasonlítsd össze a különböző terméket és nézd meg az egyéb tényezőket is és amelyik ár-érték arányban a legkínálja, azt válaszd, figyelembe véve a szubjektív tényezőket is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! A Te igényeidre, lehetőségeidre és céljaidra keresem meg a legjobb lehetőségeket és hasonlítom össze Neked, hogy dönteni tudj majd. Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan már ketöltheted a 4 LTP összehasonlító táblázatát is! Ha nem találod a választ, írj nekem!

Kapcsolódó témakörök:

gyermekeknek megtakarítások

lakásbiztosítás

gyermekeknek megtakarítások
gallery/fire-20863701_1920

Minden forint, amit erre a célra teszel félre, az lesz életed legkellemesebb, bár kötelező befektetése.

 

Ugyanakkor az egyik legfontosabb szempont a lehetőségek közti választásnál,

hogy legnagyobb valószínűséggel a célod teljesüljön is. Vagyis összegyűjtsd a szükséges összeget.

 

Az erre alkalmas termékeket mutatom be itt...

A legtöbb embernek lakásbiztosítása legalább van. Gondolom, Te is rendelkezel valamilyennel.

 

A hangsúly az utolsó szón van. Van valamilyen biztosításod vagy tudatosan és átgondoltan kötötted meg, hogy valóban térítse a Téged ért károkat?

 

Itt megmutatom, milyen főbb típusok vannak és hogyan védenek.

 

Ezenkívül itt találhatsz hasznos ismertetőt a társasház biztosításokkal kapcsolatban is...

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked majd.

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

Ha kattintasz a link arra a cikkre visz, amit a lakással kapcsolatos állami támogatásokról írtam. Olvasd el!

etikuspénzügyek.hu lakáshoz állami támogatás

hasznos cikkeim