gallery/etikus

Kapcsolódó témakörök:

arany. ingatlan, start-up cégek és mások...

 

Nagyon sok módja van az egyéb befektetési formáknak. Ide jellemzően azokat soroltam, amelyekkel akár nagyobb hozamot is elérhetsz el, vagy stabil "passzív" jövedelmet termelhetnek Neked.

 

  • Arany
  • Nemesfémek
  • Ingatlan
  • Műtárgyak
  • Start-up cégek
  • Üzletrész, befektetés vállalkozásba, találmányok
  • Devizakereskedelem, Forex
  • Külföldi pénzintézetek

 

Mi a közös ezekben a befektetésekben? 

 

 

Általánosságban azt mondhatom, hogy ezek azok a befektetések, amikhez nagyobb összegre van szükséged, hogy belevágj. Akár több millióra is. Persze kisebb műtárgyakhoz nem kell ennyi, sőt devizával is tudsz kisebb tételben kereskedni. Ahhoz azonban, hogy szemmel látható hasznot tudj rajta realizálni, ezeknél is nagyobb tételben kell gondolkodnod.

 

Emellett ezek azok, amikhez a leginkább értened is kell és célszerű szakértőhöz fordulnod, ha Te nem vagy profi benne. Ugyanis nem csak nagyobb összegre van szükséged hozzá, hanem nagyobb a kockázatod is, így a veszteség lehetősége is. Viszont, ha nem teszel fel mindent egy lapra, hanem okosan megosztod a befektetéseid kockázatait (jól diverzifikált portfóliót állítasz össze), akkor ezekből magas haszonra is szert tehetsz.

 

 

Mire érdemes odafigyelned?

 

 

Az egyik, amiről külön beszélnünk kell, az az arany befektetés, ami lehet fizikai arany és aranyszámla. Az utóbbi hasonlít a befektetési alapokhoz. A fizikai aranyat pedig megveheted ékszerként, érmeként vagy tömb aranyként, akár részletre is, mint havi rendszeres megtakarítás. Igen, fizetheted úgy is, mint egy UL szerződést, csak aranyban kapod meg, amit eladhatsz. Itt ugyanolyan fontos ellenőrizned, kivel szerződsz, hiszen hosszútávú döntés lesz, mint a befektetések vagy a nyugdíjcélú megtakarítások. Itt is fontosak a költségek és az arany árfolyama, ami legalább annyira kockázatos lehet.

 

Ha például az arany dollárban jegyzett árát és a dollár/forint árfolyamot nézzük, ha 2007.07.10-én vettél aranyat, akkor mostanra a befektetett összeged 175%-ot hozott az elmúlt 10 év alatt, az összesített infláció ezidő alatt 40% volt, vagyis több, mint 2x annyit ér a pénzed. Ebben az időszakban azonban volt egy válság, amikor az összeomlástól való félelem miatt nagyon sokan menekítik aranyba a pénzüket. Ez az aranyőrület pedig felhajtotta az árfolyamot. Ha ugyanezt 2012.07.10-én tetted, akkor a pénzed most a 86%-án áll, vagyis veszítettél 5 év alatt 14%-ot meg a pénzromlás (7,6%). Ha pedig tavaly ilyenkor vásároltál néhány arany rudat, akkor az elmúlt 1 évben ugyanez az eredmény, vagyis 14% veszteség. 

 

Mindez azt is jelenti, hogy mára az arany elvesztette értékállóságát és spekulatív eszköz lett. Árfolyama alakulásának magyarázatát csak az emberi viselkedés elemzése és a pszichológia adhatja meg. Persze az aranyba vetett hit miatt, kizártnak tűnik, hogy a töredékére essen vissza, de hosszútávú stabilitást ígérni az aranybefektetésekre felelőtlenség...

 

A másik, amit kiemelnék, az az ingatlan befektetések. Hangsúlyozottan nem a lakásodat vagy házadat tekinthetjük befektetésnek. Ingatlanbefektetésről akkor beszélhetünk, ha azért vásárolsz ingatlant, hogy az később hasznot termeljen Neked, vagyis kiadod vagy magasabb áron eladod. Bár most épp ennek van az ideje, mégis azt mondom, hosszútávon semmi sem garantálja Neked a megtérülést, hiszen nem csak a vételárral kell kalkulálnod, hanem különböző költségekkel is (infláció, illeték, adó és fenntartási költségek). Bizonytalansági tényező lehet még a hazánkra jellemző magas tulajdoni hányad és az öregedő társadalom miatti nyugdíj probléma. Várhatóan ugyanis az alacsony nyugdíjak miatt a mostani széles ingatlantulajdonos réteg (a mai 40-50 évesek) szintén ebből próbálnak majd kiegészítő jövedelemhez jutni, ami túlkínálati piacot eredményezhet 15-20 év múlva. Ez pedig az árak és a bérleti díjak csökkenését hozhatja... 

 

Természetesen a felsorolt befektetések megalapozhatják Számodra azt a fajta passzív jövedelemet, ami hozzásegíthet az anyagi függetlenséghez. Az ehhez kapcsolódó információkkal több honlapot meg lehetne tölteni. Érdemes a megfelelő szakértőtől tanácsot kérned...

 

Amennyiben szívesebben olvasnál többet a megtakarításokról, a befektetésekről és az "okos pénzügyekről", akkor töltsd ki pénzügyi témakörökkel kapcsolatos kérdőívemet! Ebben kérheted, hogy milyen témákban szeretnél információs leveleket kapni vagy milyen kérdéskörben kéred a segítségemet, és azt is jelezheted rajta, ha inkább egy személyes beszélgetés keretében folytatnád tovább.

Azt gondolom, a TE élethelyzetedtől, céljaidtól, lehetőségeidtől, sőt, egyéniségedtől, személyes elvárásaidtól és félelmeidtől függ, hogy Számodra melyik az a lehetőség, ami megoldást jelenthet hosszútávon is. Azt javaslom, csak abban dönts egyedül, amihez értesz is. Más esetben kérj szakértői tanácsot!

 

 

Ülj le, számolj, hasonlítsd össze más jellegű termékekkel és nézd meg melyikkel érheted el a célodat, figyelembe véve a szubjektív tébyezőket, valamint a várhatóan és a váratlanul bekövetkező eseményeket is. Amennyiben úgy érzed, ez túl nagy feladat Számodra vagy csak sem időd, sem energiád ezzel küzdeni, írj nekem vagy hívj fel és segítek! Hasznos tanácsokért és ötletekért pedig látogasd meg blogomat!

 

Ha valamelyik fogalom nem egyértelmű Számodra, hívd bátran segítségül most Tudástáramat, ahonnan majd a UL vs befektetési alap összehasonlító táblázatát is letöltheted! Ha nem találod a választ, írj nekem!

hasznos cikkek

befektetések vállalkozásoknak

értékpapírszámla

etikuspénzügyek blog
vállalkozásoknak befektetés
privát bankári szolgáltatások

Pénzünk egy részét érdemes befektetni. Ebben nyújtanak segítséget az értékpapír számlák, melyekkel kisebb volumenben is hozzáférsz olyan értékpapírokhoz, melyeket közvetlenül csak nagy összegért lenne lehetőséged megvásárolni.

 

Ebben a részben megismerheted mik is azok a befektetési alapok és hogyan működnek. 

 

Befektetési alapok, értékpapírok, TBSZ, NYESZ, állampapírok nyilvántartása a számládon...

Blogomon ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked majd.

 

Vagyis a gondolataimat írom meg. Mindazt amiben hiszek és amit képviselek és tanítok. Ez vagyok én...

 

A pénzvilág szabályai és kínálata sokszor nehezen átlátható és vannak olyan fontos szempontok, amiket célszerű figyelembe venned a választásodnál. Ezekről is olvahatsz írásaimban...

Talán Te vagy az üdítő kivétel, de a legtöbb vállalkozó nincs tisztában azzal, hogyan és mire tudja felhasználni a befektetéseket vállalkozásában.

 

Ebben a blokkban ehhez adok Neked segítséget. Tájékozódni tudsz arról, milyen befektetési formákat milyen módon tusz felhasználni és mire.

 

Azt is elmondom, miért jó ez Neked és hogyan tudsz velük adót optimalizálni.

 

Természetesen a részletekről jobb, ha személyesen tudunk beszélgetni, hiszen a befektetések szakértelmet igényelnek...